Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješno slijetanje

Raketa SpaceX ponijela u svemir komunikacijski satelit

Raketa SpaceX lansirana je u svemir
Foto: Reuters
1/5
06.05.2016.
u 12:50

To je drugo uspješno slijetanje za SpaceX, kompaniju u vlasništvu Elona Muska koja bi višekratnom upotrebom Falcona trebala znatno smanjiti troškove lansiranja

Raketa SpaceX-a Falcon 9 poletjela je u petak s Floride i u orbitu ponijela komunikacijski satelit, nakon čega se vratila na Zemlju i s lakoćom sletjela na oceansku platformu, pokazala je snimka.

To je drugo uspješno slijetanje za SpaceX, kompaniju u vlasništvu Elona Muska koja bi višekratnom upotrebom Falcona trebala znatno smanjiti troškove lansiranja.

Raketa je prvi put uspješno sletjela na plutajući platformu u travnju nakon četiri neuspješna pokušaja. Druga raketa Falcon prizemljila je na kopnenu platformu u prosincu prošle godine.

Raketa visoka kao zgrada od 23 kata lansirana je iz Cape Canaveralu na Floridi. U orbitu je ponijela satelit japanske telekomunikacijske tvrtke, novog klijenta Space X-a.

Dvije i pol minute nakon lansiranja, pogonski dio rakete se ugasio, odvojio od ostatka letjelice, okrenuo i usmjerio prema platformi u Atlanskom oceanu udaljenoj oko 650 kilometara od istočne obale Floride.

U drugoj fazi leta raketa je 4700 kilograma težak satelit ponijela u orbitu, oko 40.000 kilometara od Zemlje.

>> Astronaut istrčao maraton u svemiru - ali sporije nego na Zemlji

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Anti-NWO
Anti-NWO
13:50 06.05.2016.

40 000 km od Zemlje??..što ne snime onda Zemlju da vidimo napokon kako izgleda..;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije