Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost je stigla?

Proizveli hi-tech cjepivo koje zaliječi prostrijelnu ranu u 15 sekundi!

XStat
Foto: Facebook
1/4
04.02.2014.
u 11:13

XStat se sastoji od aplikatora napunjenog desecima malih spužvi koje mogu upiti litre krvi nakon što se injektiraju u otvorenu ranu

Startup tvrtka iz Oregona, čini se, napravila je revoluciju u liječenju rana nastalih vatrenim oružjem. RevMedx, koji razvija proizvode za vojne liječnike i članove hitnih službi izradio je uređaj koji može zaliječiti prostrijelnu ranu unutar 15 sekundi, piše Popular Science. Uređaj se zove XStat, a njegovi izumitelji nadaju se da će dobiti odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove.

XStat se sastoji od aplikatora napunjenog s desecima malih spužvi koje mogu upiti litre krvi nakon što se injektiraju u otvorenu ranu. Te spužvice neće nestati u tijelu jer su označene "posebnim markerom" zahvaljujući kojem će biti vidljive na rendgenu kada pacijent dođe do bolnice.

Trenutačno se za prostrijelne rane na mjestu događaja najčešće koristi gaza, što je bolan i ne previše učinkovit potez. "Liječnik mora gazu staviti direktno u šupljinu rane, što je nekad duboko i do 5 centimetara, kako bi se zaustavilo krvarenje iz arterije. To je bolan proces koji ne upali svaki put. Ako se krvarenje ne zaustavi nakon tri minute nakon direktnog pritiska gazom, liječnik je mora izvaditi i ponovno staviti. Prema informacijama portala Popular Science, ekipa RevMedx tima od američke vojske dobila je pet milijuna dolara da bi završila ovaj proizvod.

Komentara 1

BU
buderim
15:01 04.02.2014.

Cjepivo?! Mozda bi magistrica novinarstva ( autorica ovog clanka ) trebala pogledati u rijecnik prije nego sto dodje sa ovakvim bombasticnim naslovom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije