Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Tim profesora Nenada Bana otkrio slabu točku virusa SARS-CoV-2

Postoje kemijski spojevi koji sprečavaju replikaciju virusa u staničnim kulturama. Još se ne koriste kao lijekovi, ali bit će ih moguće optimizirati
13. svibnja 2021. u 20:01 40 komentara 43041 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U novom broju Sciencea, jednog od najvažnijih znanstvenih časopisa, izaći će rad pod nazivom “Structural basis of ribosomal frameshifting during translation of the SARS-CoV-2 RNA genome” koji potpisuje naš znanstvenik prof. dr. sc. Nenad Ban sa švicarskog Tehničkog sveučilišta u Zürichu zajedno s grupom kolega. Prof. Ban strukturalni je molekularni biolog, što je u istraživanju sad već prilično poznatog koronavirusa i dalje vrlo važna disciplina, jer je uz njenu pomoć moguće otkriti gdje je Ahilova peta SARS-CoV-2.

General practitioner vaccinates dose of the AstraZeneca coronavirus disease (COVID-19) vaccine in a doctors practice in Berlin rezultati studije Odgoda primjene druge doze cjepiva može smanjiti smrtnost, ali samo pod određenim uvjetima

Riječ je osobinama virusa – običnim ljudima prilično nepoznatima – povezanima s ribonukleinskom kiselinom, ali koje su prisutne i kod drugih koronavirusa, kako nam je objasnio naš znanstvenik.

– Pomak u okviru čitanja virusnog RNK-a je nešto čime se virusi relativno često koriste. Taj je proces važan za HIV, a i za SARS-CoV, ali nitko do sada nije uspio vizualizirati taj proces jer je jako kratkotrajan. Dakle, ključ je bio u dizajnu eksperimenta koji nam je omogućio da stabiliziramo proces sinteze proteina na virusnom RNK-u tako da možemo proučiti što se događa i kako dolazi do pomaka okvira čitanja. To se može zamisliti kao da se RNK posklizne pa se promijeni rečenica – objasnio je prof. Ban.

Krio-elektronski mikroskop

Znači, ako zamislimo da je sljedeća virusna rečenica napisana u RNK jeziku, gdje su sve riječi sastavljene od tri slova, naši ribosomi bi je pročitali ovako: “The Ban lab and ETH isf unf ort heo new hoh asj am.“ U tom je slučaju samo početak rečenice razumljiv i zato virus ne može funkcionirati. Ali, ako virusni RNK navede ribosom da pomakne okvir čitanja za jedno slovo unazad na određenom mjestu u rečenici, onda će ribosomi pročitati rečenicu koja sada odjednom ima smisla pa je zbog toga virus funkcionalan: “The Ban lab and ETH is fun for the one who has jam.”

– To je vrlo neobičan proces koji je specifičan za viruse, a nikada se ne događa kada se manifestira informacija pohranjena u našem genomu – objašnjava prof. Ban.

 | Autor :

U eksperimentalne metode kojima se došlo do ovog rada ubraja se i korištenje vrlo skupog krio-elektronskog mikroskopa kojim je moguće strukturu nekog dijela organizma snimiti do najsitnijih dijelova, gotovo do atoma. Tako je i ovdje proces snimljen dosad najdetaljnije. Banova je grupa u suradnji s kolegama na sveučilištima Cork u Irskoj te Lausanni i Bernu u Švicarskoj proučavala kako se virusni proteini sintetiziraju na osnovi informacije u SARS-CoV-2 genomu.

– Taj je proces vrlo neobičan jer virusni RNK mora navesti naše ribosome da naprave pogrešku u čitanju genomske poruke, što se naziva programirana “promjena okvira čitanja”. Taj je proces od ključne važnosti za virus jer se tako proizvedu proteini odgovorni za replikaciju virusa. Naše otkriće pokazuje kako dolazi do takve promjene okvira čitanja kada naši ribosomi sintetiziraju virusne proteine – kaže naš molekularni biolog.

Toplo jutro u Zagrebu U CIJELOJ HRVATSKOJ Moguće popuštanje mjera: Nacionalni stožer razmišlja o ublažavanju u dva segmenta

Početna točka za lijekove

Zanimljivo je što se u radu spominje i cink koji je u početku pandemije bio jedan od metala često spominjan kao blagotvoran u razvoju imunosti.

– Cink je element koji je važan za normalno funkcioniranje tijela i smatra se da ima važnu ulogu u funkcioniranju staničnog imuniteta. Naše je otkriće pokazalo da se ta promjena okvira čitanja virusnog RNK-a događa upravo u trenutku kada se proizvodi virusni protein na koji se veže cink. Dakle, indirektno se može zaključiti da bi cink mogao utjecati na taj ključni virusni proces, ali zasad nije jasno na koji način – rekao je prof. Ban.

Jasno, najvažnije je može li se takvo otkriće konkretizirati, odnosno pretvoriti u lijek ili poboljšanje za postojeće cjepivo.

Josip Manolic NAJDUGOVJEČNIJI HRVATSKI POLITIČAR Josip Manolić prebolio koronavirus u 102. godini života: Stanje mu je bilo neko vrijeme ozbiljno

– Kako je promjena okvira čitanja RNK poruke jedinstven za virus, u našim se stanicama tako nešto ne događa pa bi bilo koji spoj koji inhibira taj virusni proces mogao biti koristan kao početna točka za razvoj lijekova protiv COVID-19. Naše je istraživanje pokazalo da kemijski spojevi koji sprečavaju promjenu okvira čitanja virusnog RNK-a također sprečavaju replikaciju virusa u staničnim kulturama. Usprkos tomu, ti spojevi još nemaju razinu aktivnosti da bi se koristili kao lijekovi, ali naši eksperimenti pokazuju da će ih biti moguće optimizirati – objasnio je naš znanstvenik, no i upozorio je da je do generičkog lijeka za novi koronavirus još doista dug put.

– Naše poznavanje SARS-CoV-2 već je dosta detaljno. Međutim, da bi se razvio novi lijek koji je klinički ispitan, treba u prosjeku deset godina. Unatoč tome što će se proces istraživanja novih lijekova ubrzati koliko se može, s obzirom na to da je riječ o virusu koji uzrokuje pandemiju, mislim da je zaštita putem cijepljenja najbolje rješenje, a ne nada u brzi razvoj novih lijekova – kaže naš znanstvenik.

 

>> VIDEO Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci

Može li se koronavirus integrirati s ljudskim DNK?

Posljednjih se dana govori kako se novi koronavirus možda ipak može integrirati s našim DNK-om. Daje li ovo vaše otkriće neka saznanja o tome?
– Članak koji je pokušao dokazati da se genetska informacija koronavirusa može pohraniti u naš genom kao DNK kopija primljen je s mnogo skepse. Nedavno je publicirana studija koja pruža dodatne dokaze da se tako nešto može dogoditi u staničnim kulturama, međutim, zasad nije jasno može li se takvo što dogoditi i kod ljudi koji su zaraženi virusom. Prema mišljenju mnogih znanstvenika, takav scenarij nije vjerojatan jer naše stanice nemaju dovoljno enzima za kopiranje i sintetiziranje DNK kopije virusnog genoma.

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
 • _________:

  Ahilova peta korona virusa su izbori u Hrvatskoj. Eto, smrtonosni virus se povukao već po drugi puta u roku godinu dana, čak smo i granice otvorili.

 • Epil:

  Nestade mi komentar pa da ponovim: Bojim se da bi profesora Bana mogao progutati mrak! Jer tvorcima ovog virusa, tj, farmaceutskim kućama, nije u interesu lijek koji košta mnogo u proizvodnji i istraživanju a donosi mizernu zaradu, već im je ... prikaži još! u interesu cjepivo koje je smućkano na brzinu u samo 6 mjeseci bez skupih istraživanja, proizvodnja košta malo, a zarada se mjeri u milijardama!

 • Avatar ..SHEDOW..
  ..SHEDOW..:

  HIDROKSIKLOROKIN se pokazao vrl oefikasnim i koristio se 50 godina pa čak i trudnice jer nije bio štetan a onda čim su doktori dokazali da on vrlo lako, JEFTINO liječi, e onda je izmišljena preko noči studija o njegovoj štetnosti za srce!