Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće znanstvenika

Prije Arktika postojala su dva drevna kontinenta

Arktik
Foto: Thinkstock
12.09.2015.
u 18:38

Znanstvenicima je da dođu do ovakvog zaključka pomogla metoda poznata pod nazivom paleomagnetska analiza koja im je omogućila da vide kako se položaj zemljine kore promijenio kroz vrijeme.

Današnji Arktik treća je inkarnacija drevne mase na vrhu svijeta. Naime, ruski znanstvenici otkrili su da su Arktik raspao dvaput, a ne jednom kako što se prethodno smatralo, javlja RT.

Prema otkriću Instituta za geologiju i geofiziku nafte Ruske akademije znanosti i državnog sveučilišta iz Novosibirska, drevni kontinent Arktida formirao se oko jedne milijarde godina međutim raspao se prije oko 750 milijuna godina da bi se ponovno spojio nakon otprilike 500 milijuna godina.

- Postojala su najmanje dva kontinenta, a ne jedan kao što smo prije smatrali - rekao je vodeći autor studije Dimitrij Metelkin.

Znanstvenicima je da dođu do ovakvog zaključka pomogla metoda poznata pod nazivom paleomagnetska analiza koja im je omogućila da vide kako se položaj zemljine kore promijenio kroz vrijeme. Studija se bazira na paleomagnetskim podacima prikupljenima tijekom 20 godina istraživanja Arkika, a objavljena je u znanstvenom časopisu ''Precambrian Research''.

>> Rusija jača snage na Arktiku: 'Dopremamo nove borbene avione'

>> Shell otvara prvu bušotinu, Rusi štite svoja nalazišta s 40 ledolomaca

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije