Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJENE ANIMACIJE

Podizanje razine mora može imati ozbiljne posljedice: Ovako bi mogli izgledati veliki hrvatski gradovi

Climate Central
Screenshot/Climate Central
15.10.2021.
u 13:13

- Današnji izbori će nam predodrediti put - rekao je Benjamin Strauss, glavni znanstvenik iz Climate Centrala i vodeći autor izvješća

Poplave, suše i otapanje ledenjaka posljedica su zagrijavanja planeta koja rezultira i stalnim porastom razine more. Znanstvenici navode kako će se porast nastaviti u idućim desetljećima, a nova studija istraživačke skupine Climate Central pokazuje koliko bi posljedice mogla biti ozbiljne. 

Studijom pokazuju da će oko 50 velikih obalnih gradova morati intervenirati i provesti ozbiljne mjere kako njihova najnaseljenija područja ne bi bila potopljena. Izradili su vizualne animacije koje uspoređuju svijet kakvog ga danas poznajemo te potencijalnu podvodnu budućnost do koje će doći ako se planet zagrije.

Znanstvenici su u kolovozu izvijestili da je svijet oko 1,2 stupnja Celzijusa topliji od razine predindustrijskog doba. Kako bi se izbjegli najteži utjecaji klimatske krize, temperature bi trebale ostati ispod povećanja od 1,5 stupnja. Čak i u najoptimističnijem scenariju, gdje globalne emisije stakleničkih plinova danas počinju opadati i do 2050. godine su smanjene na nulu, globalna temperatura i dalje će doseći prag od 1,5 stupnja prije nego što padne. U manje optimističnim scenarijima, gdje se emisije nastavljaju penjati nakon 2050. godine, planet bi mogao doseći povećanje od 3 stupnja već u 2060-im ili 2070-im godinama, a oceani će nastaviti rasti.

 

- Današnji izbori će nam predodrediti put - rekao je Benjamin Strauss, glavni znanstvenik iz Climate Centrala i vodeći autor izvješća, prenosi CNN

U svoje su istraživanje uključili i tri Hrvatska grada - Split, Zadar i Pulu. Kako bi oni mogli izgledati ako povećanje temperature bude 3 stupnja Celzijusa, pogledajte u nastavku.

Split

Zadar

Pula

 

Komentara 15

GA
galico
13:19 15.10.2021.

Imama uskoro 50 godina a ovom slušam već više od 35 godina...A more se nije pomaknulo niti centimetra

Avatar Mali Berica
Mali Berica
13:43 15.10.2021.

Budite bez brige to se nikada neće dogoditi, to je isto kao da raspravljamo o tome što će biti kada asteroid udari u zemlju.

MK
mksdk
13:19 15.10.2021.

Velika je lakoća s kojom propagandisti pričaju o budućnosti svjesni da ih ovce neće pitati o predviđanjima koja su dali u prošlosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije