Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMIJENJENE ZNANSTVENE SPOZNAJE

Pfizer razvija cjepivo protiv delte, AstraZeneca terapiju antitijelima

FILE PHOTO: Vaccine vs. variant: Israel's data race to defeat the pandemic
Foto: AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.08.2021.
u 23:17

I nova studija Sveučilišta Oxford dokazala je da i cijepljeni mogu širiti zarazu, ali da cjepivo štiti od težih simptoma i smrtnih ishoda COVID-19

Studija Sveučilišta u Oxfordu dokazala je da i cijepljeni mogu širiti zarazu, odnosno da se virus može replicirati i u tijelu cijepljene osobe te dalje širiti na druge. Potvrdivši da cjepivo protiv koronavirusa vrlo dobro štiti od težih simptoma i smrtnog ishoda, ispostavilo se da i cijepljeni mogu razviti simptome COVID-19 infekcije, prenosi Daily Telegraph. To nije bio slučaj s alfa-sojem. Cijepljeni su nakon kontakta s alfa-sojem imali bitno manju količinu virusa u organizmu.

Činjenica da se i cijepljene osobe mogu inficirati i prenositi COVID-19 nije ono što želimo čuti, ali treba znati da je to posljedica mutacije virusa i činjenice da je cjepivo razvijano protiv prve, alfa-varijante, dok je u međuvremenu delta-varijanta prevladala i promijenila neke znanstvene spoznaje otprije nekoliko mjeseci. Iz sličnih razloga svake se godine mijenja sastav cjepiva protiv sezonske gripe, koju uzrokuje također vrlo promjenjiv virus. Odgovor na ovu situaciju, nadamo se, dat će modificirano cjepivo protiv delta-varijante, koje Pfizer trenutačno razvija.

Jednaka razina virusa u tijelu

Nova britanska studija potvrdila je ono što se već neko vrijeme zna. Dok su cijepljeni protiv koronavirusa imali vrlo niske količine virusa kad je vladao alfa-soj, razine virusa porasle su kada je primat preuzela delta, rekla je voditeljica oxfordskog istraživanja, epidemiologinja prof. Sarah Walker za Daily Telegraph. Sada se više ne vidi nikakva razliku između cijepljenih i necijepljenih kada je razina virusa u organizmu u pitanju.

– Dvije doze svakako štite naš organizam, manje je vjerojatno da ćete se zaraziti, no ako se zarazite, imat ćete u organizmu sličnu količinu virusa kao i oni koji nisu primili nijednu dozu – kazala je.

Teza o kolektivnom imunitetu tu pada u vodu jer necijepljeni ovako ne mogu biti zaštićeni ni ako cijepimo dovoljan postotak ljudi. Britanski dnevnik zbog ovih saznanja dovodi u pitanje smisao COVID potvrda. Zbog spoznaja iz prvih studija bilo je odlučeno da cijepljeni ne moraju u samoizolaciju ni nakon kontakta s inficiranima. Digitalne COVID potvrde europske zemlje sve su više počele koristiti tijekom ljeta, s namjerom da ih se primjenjuje sve više kod okupljanja većeg broja ljudi. COVID potvrde doveo je u sumnju i prof. Gordan Lauc, koji nam je prije tri dana rekao:

– Sada kada znamo da i cijepljeni u određenoj mjeri mogu širiti zarazu ideja da se cijepljenima daje potvrda kojom ih se proglašava “sigurnima” čini se vrlo opasnim eksperimentom. Takve potvrde rezultiraju manjim osobnim oprezom te posljedično većim širenjem zaraze. Kao i sva druga cjepiva, i ova cjepiva trebaju prvenstveno biti sredstvo zaštite osobnog zdravlja i vidimo da su u tome jako uspješna.

Naglasio je pritom kako cjepiva učinkovito štite od teškog oblika bolesti i da ćemo, ako se cijepimo, znatno smanjiti rizik teškog oblika bolesti i smrti.

Vrijednost imunizacije

I ova studija potvrđuje da je, usprkos donekle zabrinjavajućim rezultatima, cjepivo trenutačno najbolje rješenje i prevencija zaraze te da ima ključnu ulogu u njezinu suzbijanju. Dvije doze AstraZenece smanjile su stopu infekcije za 67%, a Pfizera za 82%, prenosi dnevnik. Studija je provedena na 384.543 osobe koje su se zarazile između prosinca 2020. i svibnja 2021., a rezultati su uspoređivani s 358.953 osobe zaražene između svibnja i kolovoza ove godine.

– Najveća vrijednost imunizacije je smanjenje rizika razvijanja teških simptoma i smrti. Dostupni podaci ukazuju da postojeća cjepiva dulje štite od težih oblika nego od lakših simptoma bolesti. Sva trenutačno dostupna cjepiva u Britaniji vrlo su dobra čak i kada je delta u pitanju. Po meni, to je najvažnije kod imunizacije – kazao je za Telegraph prof. Paul Hunter s medicinskog odjela Sveučilišta East Anglia.

U isto vrijeme AstraZeneca prva je objavila pozitivne rezultate istraživanja u prevenciji COVID-a novom terapijom antitijelima. Kasna istraživačka faza studije AstraZenece upućuje na to da nova terapija antitijelima smanjuje rizik od razvoja simptoma COVID-19 za 77%, što bi značilo zaštitu i osobama koje lošije reagiraju na cjepiva, prenosi Hina. Riječ je o terapiji s dva tipa antitijela, a 75% sudionika istraživanja boluje od nekih kroničnih stanja, među kojima je i slabija imunosna reakcija na cjepivo.

VIDEO Capakova zamjenica: Razmatra se uvođenje novih covid mjera

Ključne riječi

Komentara 2

HI
hadezeovac_iz_sumadije
23:45 22.08.2021.

Prof. Lauc je osoba koja je rekla da je pandemija završila 2020. godine kada smo stekli kolektivni imunitet, onda je rekao da je dosta cijepiti 20% ljudi da sve bude gotovo, a sad kaže da nema kolektivnog imuniteta, buahahaha. Oduvijek se znalo da i cijepljeni mogu širiti zarazu, poanta je u tome da to mogu raditi U MANJOJ MJERI jer se u manjoj mjeri mogu i zaraziti. Ali dobro, razumijem da se na fakultetu novinarstva ne uče postotni račun i jednostavne matematičke operacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije