Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova saznanja

Otkriće o slijepom crijevu: 'Ono ipak ima tjelesnu funkciju!'

Slijepo crijevo
Foto: Shutterstock
11.01.2017.
u 09:35

– Slijepo crijevo evoluiralo je u sisavaca najmanje 32 puta, a nestalo je manje od 7 puta, što govori da ono ipak ima tjelesnu funkciju – smatraju istraživači.

Iako se dugo smatralo kako slijepo crijevo ne služi ničemu, posljednjih godina znanstvenici pokušavaju utvrditi suprotno. 

Tako su prije dvije i pol godine istraživači američkog Sveučilišta Duke otkrili kako je slijepo crijevo skladište za dobre bakterije koje bi tijelo moglo upotrijebiti za obnovu probavnog sustava ako oboli od dizenterije ili kolere.

– Ovo je na neki način neobična stvar koju smo otkrili, no ne želimo negativno utjecati ili da sada ljudi kažu: ''Ah, slijepo crijevo ima funkciju, sad neću liječniku, zadržat ću ga'' – poručio je tada prof. Bill Parker.

A znanstvenici na Sveučilištu Midwestern ovih dana stigli su do novih saznanja. Smatralo se da ovaj organ ne služi ničemu jer su ga neki sisavci izgubili evolucijom. No, sada je otkriveno da se kod nekih sisavaca ono ipak razvilo što upućuje na to da ipak ima neku tjelesnu funkciju, piše Science Direct.

– Slijepo crijevo evoluiralo je u sisavaca najmanje 32 puta, dok je nestalo manje od 7 puta, što govori da ono ipak ima tjelesnu funkciju – smatraju istraživači te dodaju kako se nadaju da će uskoro shvatiti točnu funkciju organa.

Komentara 6

DU
Deleted user
13:18 11.01.2017.

Ako ima funkciju onda sam ja hendikepiran, pa meni su ga otklonili još kao klincu! Tražim odštetu! Haha, znam, znam, sada će komentatori reći da sam hendikepiran u glavu! Pa šalim se. Od ovog što sam napisao gluplja je samo anketa koju su stavili na temu crvuljka.

DU
Deleted user
14:18 11.01.2017.

Samo umišljeni kvaziznanstvenici mogu smatrati da ono što je Bog stvorio nema funkciju. Oni razmišljaju ovako: Ako mi ne znamo čemu služi slijepo crijevo, onda ne služi ničemu.

LU
lunar777
11:34 11.01.2017.

Odavno je poznato da ima funkciju. Pišete opet gluposti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije