Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Osniva se nova nacija koja će živjeti u Zemljinoj orbiti

Grupa znanstvenika pokrenula je inicijativu za novu zemlju Asgardiju, koja će promicati mir i boljitak za sve
15. listopada 2016. u 15:02 14 komentara 8820 prikaza
asgardia
Foto: Asgardia.space/citizenship
Pogledajte galeriju 1/2

Dosta vam je političara, poreza, mržnje, korupcije, nepotizma, despotizma..., najradije biste otišli nekamo daleko? Uskoro se otvara prilika za to.

Grupa znanstvenika pokrenula je inicijativu za osnivanje nove nacije koja će živjeti u – Zemljinoj orbiti. Nova nacija i nova država Asgardija bit će na satelitu koji će kružiti oko Zemlje, a prema svemu sudeći, mogla bi postati i članica Ujedinjenih naroda. Prema ideji njezinih tvoraca, Asgardija će biti država koja promiče mir, otvorena za suradnju sa svima, koja je za promicanje novih svemirskih tehnologija, ali i za boljitak svih ljudi, odakle god došli i koje god vjere ili rase bili.

Fizički na Zemlji

Bit će to, tvrde, neovisna platforma oslobođena zemaljskih zakona. Postat će to “ničija zemlja” u Zemljinoj orbiti. Znanstvenici su već definirali i vremenski okvir u kojemu će Asgardija biti stvorena.

Prvi satelit koji će poletjeti pod zastavom Asgardije bit će lansiran već 2017. godine. Doduše, na njemu, dok bude kružio oko Zemlje, neće biti ljudi, već će stanovništvo Asgardije, bar u prvo vrijeme, živjeti u zemljama u kojima žive i sada.

– Fizički, državljani Asgardije živjet će na Zemlji, u raznim državama koje danas postoje. Svaki od njih bit će državljanin svoje države na Zemlji, ali i državljanin Asgardije. Onoga trenutka kada prikupimo 100.000 državljana s dokumentima i državljanstvom Asgardije, zatražit ćemo primanje u Ujedinjene narode – kaže osnivač projekta, ruski znanstvenik Igor Ašurbejli. Prema pravilima te još nepostojeće orbitalne države, pravo na državljanstvo imaju svi koji se prijave na njihovoj web stranici. U trenutku pisanja ovog teksta, već je 48.890 Zemljanina bilo upisano u registar državljana Asgardije.

Pristup svima

Trenutačno su svi sateliti koji kruže oko Zemlje u vlasništvu neke od država našega planeta. No lansiranjem novog satelita koji će kružiti u Zemljinoj orbiti to će se promijeniti.

– Postojeće svemirske agencije, bila to NASA, Europska svemirska agencija ili bilo koja treća agencija, zastupaju interese svojih zemalja i to je potpuno logično. Puno je zemalja koje imaju svoje satelite, no to što mi pripremamo bit će nešto potpuno drugo – kaže Ašurbejli. Prema njegovim tvrdnjama, cilj im je stvaranje zakonske osnove koja bi mogla pomoći u zaštiti Zemlje, kao i omogućiti pristup svemirskim tehnologijama svima onima koji ih sada nemaju.

Ipak, realno gledajući, malo je izvjesno da će projekt Asgardije i njezina primanja u Ujedinjene narode ići glatko i bez trzavica. Unatoč svim dobrim idejama i htijenju njezinih osnivača, u ovome trenutku umjetnu naciju u svemiru doživljava se gotovo jednako kao i umjetno stvorene države koje na “zaboravljenim teritorijima” stvaraju pojedini čudaci i ekshibicionisti. Baš kao što gledaju na tzv. Liberland koji je Čeh Vit Jedlička nedavno “osnovao” na sedam četvornih kilometara teritorija uz Dunav za koji se spore Hrvatska i Srbija.

Interplanetary Transport System Nakon testiranja Raptora Elon Musk: Mars bi trebao biti mjesto na koje svatko može otići mars AMBICIOZNI PLAN Obama otkrio kada će SAD slati ljude na Mars: 'S partnerima radimo na gradnji naselja u kojima astronauti mogu živjeti'

Ipak, stvar bi se mogla promijeniti nakon nekog vremena, jer ideja je da Asgardija nakon nekog vremena postane bar djelomično naseljena. Naime, uz prvi satelit na kojemu neće biti ljudi, cilj je poslati u svemir i orbitalnu letjelicu na kojoj će biti mjesta za ljudsku posadu. Naravno, za državljane Asgardije. Ma koliko njih malo kružilo u orbiti oko planeta, u tome trenutku Asgardija će imati neko čvrsto uporište, a svi oni koji u međuvremenu zatraže državljanstvo i dokumente te “svemirske nacije” imat će i svoju “domovinu”. Gotovo je sigurno da će ljudi koji budu prvi stvarni stanovnici Asgardije u svemiru biti znanstvenici i zaljubljenici u svemirska prostranstva. Ipak, koliko će vremena do tada proći veliko je pitanje. No, ne treba sumnjati da će i pojedini političari, čim se ukaže prilika i iskristaliziraju opcije, zatražiti državljanstvo, makar ono bilo samo zato da bi se mogli uvući u misiju Asgardije pri Ujedinjenim narodima.

>> Svemir ima oko 2000 milijarda galaktika - 10 puta više nego se dosad mislilo

Nanoznanstvenik, dobitnik ruske državne nagrade

Osnivač i idejni začetnik Asgardije, ruski znanstvenik Igor Ašurbejli nije ekscentrik već prilično utjecajan i poznat “igrač”.

Riječ je o nanoznanstveniku i poslovnom čovjeku koji je već osnovao i Međunarodni centar za svemirska istraživanja u Beču, ali je trenutačno i supredsjednik Znanstvenog svemirskog savjeta UNESCO-a. Prije šest godina dobio je rusku Državnu nagradu za znanost i tehnologiju, a porijeklom je iz Azerbajdžana, odakle se u Moskvu preselio neposredno nakon raspada Sovjetskog Saveza.

VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • josip.pivar11:

    Kao da mjesto življenja stvara ili rješava probleme. Ljudska narav stvara probleme, tj. egoizam.

  • Iszrian:

    A koliko milijuna dolara će koštati život u Asgardiji? Tamo gore će iči ili vrhunski znanstvenici ili bogataši tj. ''ljudska elita'', za kepece i mužeke niti će tko pitati niti mariti tamo gore.

  • Polikarp:

    Hoće li to biti "Nebeski narod"?!