Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Portugalska galija

Opasna vrsta pojavila se u Jadranu - može li doći i do nas?

Portugalska galija
Foto: Pixelschubser/Wikimedia Commons
27.09.2018.
u 19:55

Portugalska galija, poznata još i kao portugalska lađica (Physalia physalis), tropska je morska vrsta koja je izuzetno atraktivna i privlači ljude, pogotovo najmlađe kupače

Talijanski mediji su tijekom vikenda izvijestili o pojavi portugalske galije invazivne i vrlo opasne morske vrste u Jadranu, između obala Barija i Pescare, ali Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo kaže kako je šansa da ta vrsta završi i na hrvatskoj obali zapravo vrlo mala, piše Dnevnik.hr.

Portugalska galija, poznata još i kao portugalska lađica (Physalia physalis), tropska je morska vrsta koja je izuzetno atraktivna i privlači ljude, pogotovo najmlađe kupače. U tome je problem - u Italiji je prije nekoliko godina zabilježen i smrtni slučaj kad je jedna žena dodirnula portugalsku galiju.

- Postoje dva vrlo aktivna načina kako je ta vrsta mogla završiti u Jadranskom moru. Prvi su balastne vode, ujedno i najopasniji način unosa nekog invazivnog organizma u novu sredinu. Velik broj brodova niti nema filtre za balastne vode koje bi trebali imati - kaže Dulčić.

- Drugi način na koji je ta vrsta mogla završiti u Jadranu jest putem strujanja, koja se inače odvijaju između Jonskog i Jadranskog mora - kaže Dulčić i dodaje kako tu postoje istočna i zapadna strujanja, koja zapravo pogoduju i produktivnosti Jadranskog mora, jer Jadran nije previše bogat hranjivim solima. Dulčić smatra da je ovdje ipak riječ o transportu putem balastnih voda, jer su i Bari i Pescara lučki gradovi.

Može li galija završiti i na našoj obali? Dulčić smatra da je to moguće, ali malo vjerojatno s obzirom na smjer strujanja mora u Jadranskom moru.

- Ima ta struja u jabučkoj kotlini koja može zavrtjeti, zarotirati i prenijeti taj organizam na našu stranu, ali vjerojatnost za to je mala - kaže Dulčić.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
20:26 27.09.2018.

Kako do koga. Do nekog može, a do nekog ne može

ZE
zeljko16
20:39 27.09.2018.

Do Samobora bu teško došla. WAF

MU
murkodurko
22:49 27.09.2018.

Dobro isti clanak je bio prije tjedana dana prikazan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije