Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Novo istraživanje o klimatskoj katastrofi: Za globalno zatopljenje mogli bi biti odgovorni ljudi

Još uvijek je nepoznato na koji će način ove promjene utjecati na ekosustave ili vremenske prilike na površini oceana, no s obzirom na to u kolikoj su mjeri cirkulacija i temperatura oceana važni za naš globalni klimatski sustav, ovo i nije baš dobra novost.
23. listopada 2020. u 10:39 1 komentara 2317 prikaza
Globalno zatopljenje
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/3

Globalno zagrijavanje utječe i na najdublje dijelove oceana. Znanstvenici američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) su, zahvaljujući termometrima postavljenim u najdubljim dijelovima južnoga Atlantskog oceana tijekom posljednjeg desetljeća zabilježili prosječno povećanje temperature od 0,02 Celzijeva stupnja, ovisno o dubini, piše ScienceAlert.

Polarni medvjed GLOBALNO ZATOPLJENJE Morski led na Arktiku rekordno se brzo topi, znanstvenici u šoku: 'Shrvani smo, ovo je ljudski utjecaj'

"U proteklih su nekoliko godina svi pretpostavljali da duboki oceani miruju. Nismo zamijetili promjene", rekao je oceanograf Chris Meinen iz NOAA-e.

"No svaki put kada provjeravamo podatke ustanovimo da je ocean složeniji nego što smo ranije mislili. Zamijećeno zagrijavanje može biti posljedica klimatskih promjena kojima upravlja čovjek, a potaknule su ih povećane temperature oceana blizu njegove površine."

On dodaje da duboki ocean, područje dublje od 2000 metara, dosad i nije bilo baš dobro proučavano. Ističe da je duboke dijelove oceana toliko teško dosegnuti da se temperatura na bilo kojem istraživanom mjestu obično uzima samo jednom u desetljeću. 

Leteće lignje RIJETKI PRIZORI Iznimno rijetka pojava viđena u Jadranu: 'Ovo je dokaz da globalno zatopljenje uzima maha'

Meinenov tim mjerio je temperature od 2009. do 2019. uz pomoć senzora morskog dna na četiri mjesta u argentinskom bazenu uz obalu Urugvaja. Jedan od uređaja za praćenje temperature postavljen je na dubini od 4757 metara i pokazao je iznenađujuću količinu varijabilnosti.

Temperaturni zapisi s dvaju najdubljih mjesta ukazali su na jasan trend zagrijavanja tijekom spomenutog desetljeća.

Na manjim dubinama od 1360 i 3535 metara temperature su oscilirale daleko više nego što su znanstvenici očekivali i premda su promjene bile nešto manje na još većim dubinama, njihov ukupni uzorak odgovara onome što se događa na površini oceana.

Pokazalo se i da su se vode na 4540 metara ispod površine zagrijale s prosječnih 0,209 Celzijevih stupnjeva na 0,234 C, a vode na 4757 metara spustile su se s oko 0,232 Celzijevih stupnjva na 0,248.

Mining in Russia's largest coal field GLOBALNO ZATOPLJENJE Znanstvenici zabrinuti: Produljene natprosječne temperature u Sibiru su znak za alarm

"Nadam se da ćemo zahvaljujući ovim informacijama provesti ponovnu analizu ovih povijesno važnih podataka da bismo ustanovili što možemo zaključiti o promjenljivosti temperatura u najdubljim dijelovima oceana. Nastavak nadzora nad spomenutim područjima i uspoređivanje podataka s uređaja postavljenih u drugim oceanskim bazenima moglo bi nam pomoći u prosudbi o tomu je li za promjene temperature odgovorna ljudska aktivnost ili su u pitanju prirodne varijacije", kazao je Meinen.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Geophysical Research Letters. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • anemicna_pica:

    Prosječna temperatura na dubini od 4000 metara se u 10 godina povećala za 0,02 stupnja, uz grešku mjerenja od +/- 0,5 stupnjeva. Katastrofa na pomolu. Inače, kako se računa prosjek temperature u jednoj godini?