Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

New York Times piše o velikom osječkom otkriću: 'Mislim da ovdje imamo izvanzemaljca'

Jamu s tri kompleta ljudskih kosti, životinjskim kosturima i razbijenom keramikom pronašli su radnici privatne tvrtke 2013. godine, tijekom izgradnje autoceste blizu Osijeka. Jedna lubanja imala je zgnječen vrh, a druga je izgledala kao izduženo jaje
27. kolovoza 2019. u 10:27 5 komentara 16156 prikaza
Nalazište u Osijeku
Pogledajte galeriju 1/5

I ugledni New York Times piše o senzacionalnom otkriću antropologa u Osijeku - jami s dvije umjetno deformirane lubanje iz 5. stoljeća. Iza otkrića stoji međunarodna skupina autora pod vodstvom Rona Pinhasija sa sveučilišta u Beču te dr. sc. Marija Novaka iz Instituta za antropologiju iz Zagreba.

VAŽNA STUDIJA Senzacionalno otkriće antropologa u Osijeku: Dvije lubanje bile su umjetno deformirane

- Ljudski ostaci pronađeni u Hrvatskoj sa znakovima umjetne deformacije lubanje pružaju najraniji genetski dokaz prisutnosti ljudi iz istočne Azije u Europi - piše New York Times o ovom otkriću.

Jamu s tri kompleta ljudskih kosti, životinjskim kosturima i razbijenom keramikom pronašli su radnici privatne tvrtke 2013. godine, tijekom izgradnje autoceste blizu Osijeka. Jedna lubanja imala je zgnječen vrh, a druga je izgledala kao izduženo jaje.

Nalazište u Osijeku
1 / 5
Nalazište u Osijeku

- Prijatelj, vlasnik te tvrtke, nazvao me i rekao: "Mario, mislim da ovdje imamo izvanzemaljca". Naravno, bila je to šala - komentirao je Novak.

Deformiranje lubanja nekad su prakticirale kulture diljem svijeta, a danas to radi samo nekoliko plemena. Osječke lubanje prve su s umjetnim deformacijama pronađene u Hrvatskoj. Analiza je pokazala da su tri lubanje pripadale pothranjenim muškarcima od 14 do 16 godina koji su živjeli između 415. i 560. godine prije nove ere, a nije bilo tragova nasilne smrti. DNK-testovi pokazali su da zgnječena lubanja potječe s Bliskog istoka, sjevera Afrike ili jugoistoka Europe, da je jajasta lubanja iz istočne Azije, dok je treća, nedeformirana, vjerojatno pripadala osobi zapadnog euroazijskog podrijetla. 

Intervju s uglednim znanstvenikom Marin Soljačić: Umjetno meso temeljito će promijeniti naš život

Nema dovoljno informacija da bi se ostaci pripisali nekoj određenoj populaciji, ali znanstvenici kažu da je vjerojatno da se radi o Hunima, Ostrogotima ili Gepidima.

- Nekako je neobično, ili zanimljivo, da su pronađeni u istoj jami, a genetski su iz različitih dijelova svijeta - rekao je Pinhasi.

Otkriće otvara niz zanimljivih pitanja. Kako su se trojica tinejdžera iz udaljenih dijelova svijeta, u vremenu kad putovanje nije bilo mačji kašalj, našli u istoj jami u Hrvatskoj? I zašto su deformirane muške lubanje, kad se ta praksa češće vršila na ženama? I kako to da su pronađeni sa značajnim predmetima, kao što su keramika i životinjske kosti, što bi značilo da su namjerno pokopani, što se tada radilo uglavnom s ljudima istog podrijetla i blizu mjesta obitavanja? Novak spekulira da su možda umrli u sklopu ritualnog žrtvovanja.

- Ovo je bilo ulazno područje u Europu. Sve velike migracije s istoka u Europu išle su kroz ovaj dio. Mislimo da se jednostavno dogodilo da su bili ondje u isto vrijeme. Ne znamo zašto, ali ako pitate mene, mislim da nikad nećemo moći odgovoriti na ta pitanja - zaključuje Novak.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
  Anemija_talasemijaEU-bekrija:

  Covjek koji izdaje svoju domovinu, crta svastike i baca baklje da izbaci vlastitu reprezentaciju i radi protiv interesa svoje zemlje i svog naroda a zbog sitnih novaca i politicke moci i uspije doci na vlast ?? Kakvu to glavu i ... prikaži još! i mozak mora imati birac takvog covjeka (dva mandata kao predsjednik ???

 • bmarchy:

  Nije prvi takav nalaz...

 • Avatar Kaladin
  Kaladin:

  Ako su ih žrtvovali za mir na ovim prostorima, falili su kompletno!