Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Veliki uspjeh hrvatskog znanstvenika! Nenad Šestan uspijeva oživjeti tkiva koja je medicina smatrala mrtvima

Nenad Šestan sa Sveučilišta Yale u SAD-u proteklih je nekoliko godina doživio eksploziju rezultata svojih istraživanja mozga. Ovo je rijetko viđen trijumf znanosti, a iza njega stoji nevjerojatno uspješna skupina hrvatskih znanstvenika u SAD-u.
03. kolovoza 2022. u 23:36 8 komentara 5422 prikaza
Zagreb: Nenad Šestan, profesor neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vodeći hrvatski neuroznanstvenik, profesor na Yaleu dr. sc. Nenad Šestan ostvario je još jedan sjajan uspjeh. Naime, nakon što je uspio vratiti neke moždane stanice u život nekoliko sati nakon smrti svinje, sada je to uspio učiniti i s drugim organima svinje. O tom velikom uspjehu na svom se facebook profilu osvrnuo i znanstvenik Igor Rudan.

Nenad Šestan sa Sveučilišta Yale u SAD-u proteklih je nekoliko godina doživio eksploziju rezultata svojih istraživanja mozga. Iako je u globalnoj znanstvenoj zajednici poznat po raznim uspješnim molekularnim i genetskim istraživanjima moždane funkcije, po kojima je već izborio dominantnu poziciju kao vodeći neuroznanstvenik današnjice, odnedavno je njegova karijera krenula sasvim neočekivanim putem.

Naime, uspio je vratiti neke moždane stanice u život nekoliko sati nakon smrti svinje. Sada je unaprijeđenim postupkom to uspio učiniti i s drugim organima svinje. Ovaj prodor briše granice između živog i neživog koje su bile uvriježene stoljećima u patologiji i sudskoj medicini. Tekućina koju je nazvao OrganEx mogla bi se sada upotrijebiti u transplantacijskoj medicini i jako povećati raspoloživost organa za doniranje, ali i čuvati srce ili mozak zahvaćene srčanim ili moždanim udarom od oštećenja, piše Rudan.

Zagreb: Igor Rudan dao izjavu o koronavirusu | Autor : Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija 27.02.2020., Zagreb - Akademik Igor Rudan dao je izjavu o koronavirusu, a nakon toga na Edward Bernays University Collegeu odrzao je predavanje studentima. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Lijepo je u ovom članku New York Timesa vidjeti da o ovom otkriću govore tri hrvatska znanstvenika koji su bili članovi tima: uz Nenada Šestana, komentare su dali još i David Andrijević i Zvonimir Vrselja, koji su zajednički vodeći autori istraživanja, dok je Nenad Šestan tzv. "senior author", tj. pokrovitelj cijele studije.

Na radu su u značajnim ulogama navedeni i Mario Škarica i Ana Spajić. Ovo je rijetko viđen trijumf znanosti, a iza njega stoji nevjerojatno uspješna skupina hrvatskih znanstvenika u SAD-u. Za ovakvo veliko i neočekivano pomicanje granica znanosti, koje zatim doživi svoju primjenu i unaprijedi mogućnosti moderne medicine, obično vremenom uslijedi Nobelova nagrada. I Davor Solter i Nenad Ban su došli doista jako blizu tom najvećem priznanju za znanost, a sada bez sumnje i Nenad Šestan.

Treba vjerojatno spomenuti i da je cijeli ovaj hrvatski "dream team" na Yale-u nasljeđe velikog Paška Rakića, svojedobno najutjecajnijeg istraživača mozga na svijetu i dobitnika nagrade Kavli, zaključuje Rudan.

odakle je stigao život? Skupina znanstvenika misli da je otkrila kako je nastao život: Na Zemlju su s kometima sletjeli nitrili. Što to znači? Zagreb: Ministrica Tramišak posjetila Institut Ruđer Bošković ZNANSTVENI CENTRI IZVRSNOSTI Ovo su hrvatski genijalci! Stvaraju čuda i patentiraju izume, a žive anonimno u inkubatorima: Cijeni li ih država dovoljno? Rovinj: WMF, panel "Tema panela Made in Croatia, po čemu je Hrvatska poznata u svijetu" 'OGROMNE BROJKE' Igor Rudan upozorio: Mnogi ne znaju da je ova respiratorna bolest prije pandemija bila treći uzrok smrti u svijetu
PLANIRAO JE OSVETU
Mladoženja usred vjenčanja pustio snimku mlade tijekom seksa sa – suprugom njezine trudne sestre
Havaianas Brasil Logo
PROMO
Havaianasice s kojima ne možete pogriješiti