Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klimatske promjene

Lipanj je bio najtopliji mjesec ikad, stručnjaci otkrili što nas očekuje nakon toga

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/7
03.07.2019.
u 15:00

Podaci The World Weather Attribution-a pokazaju i da prošireni trodnevni toplinski valovi su za pet do deset puta vjerojatniji sada nego, primjerice, 1900- ih, a toplinski valovi su u prosjeku topliji za četiri stupnja u odnosu na prošlo stoljeće.

Protekli mjesec ušao je u povijest zabilježen kao najtopliji mjesec ikad u Europi otkad postoje mjerenja.

Toplinski val pogodio je velike dijelove Europe i oborio je toplinske rekorde u Francuskoj, Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj i Češkoj, tvrde stručnjaci koji su proveli analizu toplinskih rekorda. 

Toplinski val koji se proširio Europom, posebice istočnom, uzrokovao je da je u Srbiji prošlog utorka izmjereno 39 stupnjeva Celzija zbog čega su u parkovima Beograda postavljeni spremnici s vodom za građane u prolazu, a starijim osobama preporučeno je da ne izlaze iz svojih domova. Ekstremne količine vlage u zraku i poplave, jaka grmljavinska nevremena zabilježena su u dijelovima Srbije, Bugarskoj, Rumunjskoj, BiH i Hrvatskoj.

U Njemačkoj, brojni vatrogasci se bore s vatrenom stihijom koja je nakon izrazito vrućih tjedana planula na području koje se koristi za vojne vježbe u Luebtheenu, oko 160 kilometara sjevernozapadno od Berlina. U Francuskoj j eizmjereno 45.9 stupnjeva, što je za stupanj i pol više u odnosu na dosadašnji zabilježen temperaturni rekord.

I dok mnogi tvrde kako nikada nisu osjetili ovakvu vrućinu, stručnjaci poručuju kako ovakvi, vrući mjeseci bi lako mogli postat nešto uobičajeno.

Naime, poručili su kako je ovakvo `ekstremno` vrijeme čak 100 puta vjerojatnije nego prije 100 godina i za to možemo "okriviti" klimatske promjene, tvrde stručnjaci okupljeni u Copernicus Climate Change Service, a koji su proučavali prošlomjesečne temperature i vrijeme na području Europe. 

Zaključili su kako bi ovakvi "ekstremi" mogli postati uobičajeni do sredine idućeg stoljeća. Dvije odvojene studije pokazale su da su temperature u lipnju bile za dva stupnja više u odnosu na europski prosjek prošle godine. 

Podaci The World Weather Attribution-a pokazaju i da prošireni trodnevni toplinski valovi su za pet do deset puta vjerojatniji sada nego, primjerice, 1900- ih, a toplinski valovi su u prosjeku topliji za četiri stupnja u odnosu na prošlo stoljeće. 

Ove zabrinjavajuće podatke stručnjaci su iznijeli na konfeneciji u Toulouseu gdje su prosječne temperature u ovo doba godine oko 27 stupnjeva, dok je ovog lipnja izmjereno više od 30 stupnjeva. 

Stručnjak dr Friederike Otto sa Sveučilišta Oxford  i direktor Environmental Change Instituta, poručio je kako je ovo snažan podsjetnik da se klimatske promjene događaju pravo sada pred našim očima i neće biti problem samo za našu djecu.

Pogledajte i video Jak vjetar u Zagrebu odnio krov sa zgrade

Komentara 1

NJ
njofra51
13:00 03.07.2019.

ono kada Google iz žene Friederike napravi muškarca, to je tek katastrofa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije