Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINE ŽIVE NA KVARNERU

Nada za periske, Austrijanci kod Cresa pronašli žive školjke

Foto: Privatna arhiva
1/2
03.07.2021.
u 19:15

Kad su stručnjaci potvrdili da su žive, znali smo da nam se sav trud isplatio – rekla je Jutta Hofer, koja se u ronjenje zaljubila upravo na Cresu 1994., baš kao i njen suprug Mario

Dva Ivana i dvije Denise, a svi pod morem. Možda se tako čini, ali nije ovo uvod u neku bajku iako se onima koji se bave zaštitom podmorja na prvu zaista činilo da sanjaju. Pronašli su, kod Cresa, dvije plemenite periske, najvećeg jadranskog školjkaša, kojem od 2016. ozbiljno prijeti izumiranje. Sve je krenulo od Španjolske, gdje su periske napali paraziti, a do 2019. u hrvatskom podmorju ostala ih je tek nekolicina. Ivan i Denise, nazvani po roniocima koji su ih prvi uočili, periske su koje su proteklog tjedna pronađene kraj Valuna. Slučajno jer taj je dan za Juttu i Marija Hofera počeo posve uobičajeno.

Jedine žive na Kvarneru

Oni vode ronilački centar Diving Cres u autokampu Kovačine, a u rekreativno razgledavanje podmorja tog su dana poveli svoju grupu. Zaron standardan, od 15 do 20 metara, uz prethodno upoznavanje ronioca s projektom očuvanja periski te načinom provjere je li živa, ako se na nju naiđe. Ovi Austrijanci s creskom adresom dobro su upoznati s problemom školjkaša pa kad su njihovi ronioci zaista perisku i uočili, Jutta i Mario brzo su zabilježili lokaciju i pozvali Željka Mihaljevića i Angelu Bradarić iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

– Ronila sam u morima diljem svijeta, ali ovakvu avanturu nigdje nisam doživjela. S roniocima Hrvatskog veterinarskog instituta krenula sam do lokacije periski u ribarskom brodu po tramontani – govori Jutta Hofer dodajući kako brod lokalnog ribara nije ni najmanje prilagođen roniocima, pogotovo njihovu ponovnom penjanju iz mora na plovilo, ali u provjeru periski otišli su unatoč neugodnom vjetru. Željeli su se svi skupa uvjeriti da su periske zaista žive.

– Kad su stručnjaci potvrdili da jesu, znali smo da nam se sav trud isplatio – rekla je J. Hofer, koja se u ronjenje zaljubila upravo na Cresu 1994., baš kao i njen suprug Mario, s kojim je u braku posljednjih 29 godina. Pomoć u očuvanju vrste Hoferi nazivaju krunom svojih zarona.

– Priča tog bračnog para i creskog stanovništva najbolji su primjer kako se zajednica može uključiti u traženje živih periski. Molimo i druge rekreativne ronioce te ribare da obrate pozornost na morsko dno te da aktivno pomognu u traženju i lociranju živih periski – rekla je Angela Bradarić iz Hrvatskog veterinarskog instituta, kojoj se sa školjkašima također posrećilo. I ona je, s vlasnikom ronilačkog centra Subseason iz Malog Lošinja Nenom Starčićem, pronašla – perisku! U brodogradilištu Cres živi njena, a s ove dvije iz Valuna, predstavlja jedine žive periske otkrivene u podmorju ovog kvarnerskog otoka. Periska Angele Bradarić pojavila se blizu lokacije na kojoj je postavljen kolektor za ličinke ovog školjkaša, kako bi se periske mogle uzgojiti u kontroliranim uvjetima te vratiti u prirodu. Sam kolektor tek je dio projekta “Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u hrvatskom dijelu Jadranskog mora” vrijednog 2,5 milijuna kuna i s 80 posto financiranog iz EU.

Prirodni imunitet školjaka

– Prvenstveno će se nastojati zaštiti preostale jedinke i pronaći one koje su potencijalno otporne i koje bi se mogle razmnožiti i stvoriti prirodni “imunitet”. Takve jedinke se planira ostaviti u prirodnom staništu, uz odgovarajuću zaštitu od mogućeg djelovanja čovjeka – projekt opisuju ovako u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodajući kako su kolektori ličinki periski ključni jer dio ih se može premjestiti i u akvarije. Stotinjak odraslih periski već upravo zato živi u pulskom akvariju u karantenskim bazenima.

– Cilj je periske održati na životu, ali i pokušati potaknuti na razmnožavanje – kažu iz Fonda. 

Pogledajte i video - Slon u kuhinji: Njegov posjet postao im je rutina, nikako ga se ne mogu riješiti

Ključne riječi

Komentara 1

LA
lajh1985
19:52 03.07.2021.

Nisu bog zna sto za jesti...jeo sam puno boljih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije