Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Nada za periske, Austrijanci kod Cresa pronašli žive školjke

Kad su stručnjaci potvrdili da su žive, znali smo da nam se sav trud isplatio – rekla je Jutta Hofer, koja se u ronjenje zaljubila upravo na Cresu 1994., baš kao i njen suprug Mario
03. srpnja 2021. u 19:15 1 komentara 1433 prikaza
Foto: Privatna arhiva
Pogledajte galeriju 1/2

Dva Ivana i dvije Denise, a svi pod morem. Možda se tako čini, ali nije ovo uvod u neku bajku iako se onima koji se bave zaštitom podmorja na prvu zaista činilo da sanjaju. Pronašli su, kod Cresa, dvije plemenite periske, najvećeg jadranskog školjkaša, kojem od 2016. ozbiljno prijeti izumiranje. Sve je krenulo od Španjolske, gdje su periske napali paraziti, a do 2019. u hrvatskom podmorju ostala ih je tek nekolicina. Ivan i Denise, nazvani po roniocima koji su ih prvi uočili, periske su koje su proteklog tjedna pronađene kraj Valuna. Slučajno jer taj je dan za Juttu i Marija Hofera počeo posve uobičajeno.

TRAŽILA POVRAT NOVCA Ostala gladna na roštilju prijateljice pa pobjesnjela: 'Tražila nas je 350 kuna po osobi'

Jedine žive na Kvarneru

Oni vode ronilački centar Diving Cres u autokampu Kovačine, a u rekreativno razgledavanje podmorja tog su dana poveli svoju grupu. Zaron standardan, od 15 do 20 metara, uz prethodno upoznavanje ronioca s projektom očuvanja periski te načinom provjere je li živa, ako se na nju naiđe. Ovi Austrijanci s creskom adresom dobro su upoznati s problemom školjkaša pa kad su njihovi ronioci zaista perisku i uočili, Jutta i Mario brzo su zabilježili lokaciju i pozvali Željka Mihaljevića i Angelu Bradarić iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

– Ronila sam u morima diljem svijeta, ali ovakvu avanturu nigdje nisam doživjela. S roniocima Hrvatskog veterinarskog instituta krenula sam do lokacije periski u ribarskom brodu po tramontani – govori Jutta Hofer dodajući kako brod lokalnog ribara nije ni najmanje prilagođen roniocima, pogotovo njihovu ponovnom penjanju iz mora na plovilo, ali u provjeru periski otišli su unatoč neugodnom vjetru. Željeli su se svi skupa uvjeriti da su periske zaista žive.

– Kad su stručnjaci potvrdili da jesu, znali smo da nam se sav trud isplatio – rekla je J. Hofer, koja se u ronjenje zaljubila upravo na Cresu 1994., baš kao i njen suprug Mario, s kojim je u braku posljednjih 29 godina. Pomoć u očuvanju vrste Hoferi nazivaju krunom svojih zarona.

– Priča tog bračnog para i creskog stanovništva najbolji su primjer kako se zajednica može uključiti u traženje živih periski. Molimo i druge rekreativne ronioce te ribare da obrate pozornost na morsko dno te da aktivno pomognu u traženju i lociranju živih periski – rekla je Angela Bradarić iz Hrvatskog veterinarskog instituta, kojoj se sa školjkašima također posrećilo. I ona je, s vlasnikom ronilačkog centra Subseason iz Malog Lošinja Nenom Starčićem, pronašla – perisku! U brodogradilištu Cres živi njena, a s ove dvije iz Valuna, predstavlja jedine žive periske otkrivene u podmorju ovog kvarnerskog otoka. Periska Angele Bradarić pojavila se blizu lokacije na kojoj je postavljen kolektor za ličinke ovog školjkaša, kako bi se periske mogle uzgojiti u kontroliranim uvjetima te vratiti u prirodu. Sam kolektor tek je dio projekta “Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u hrvatskom dijelu Jadranskog mora” vrijednog 2,5 milijuna kuna i s 80 posto financiranog iz EU.

'Pronađi skriveni lik' Koliko ste zaista inteligentni, otkrit će vam ova optička iluzija

Prirodni imunitet školjaka

– Prvenstveno će se nastojati zaštiti preostale jedinke i pronaći one koje su potencijalno otporne i koje bi se mogle razmnožiti i stvoriti prirodni “imunitet”. Takve jedinke se planira ostaviti u prirodnom staništu, uz odgovarajuću zaštitu od mogućeg djelovanja čovjeka – projekt opisuju ovako u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodajući kako su kolektori ličinki periski ključni jer dio ih se može premjestiti i u akvarije. Stotinjak odraslih periski već upravo zato živi u pulskom akvariju u karantenskim bazenima.

– Cilj je periske održati na životu, ali i pokušati potaknuti na razmnožavanje – kažu iz Fonda. 

Pogledajte i video - Slon u kuhinji: Njegov posjet postao im je rutina, nikako ga se ne mogu riješiti

Taekwondo - Women's Welterweight 57-67kg - Medal Ceremony
SVE JE OBJAVILA
Zlatna hrvatska olimpijka Matea Jelić prima jezive i prijeteće poruke zbog izjava o Oluji
Algebra
NEKI NOVI KLINCI
To kako se vaše dijete igra danas, imat će presudnog utjecaja na budućnost sutra: Upoznajte generaciju Z