Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENICI U ŠOKU

Na planetu koji kruži oko bijelog patuljka moglo bi biti života: 'Prvi put vidimo nešto takvo'

Pixabay/Ilustracija
11.02.2022.
u 10:33

"Bio je to šok za tim. Gibanja su bila tako precizna", rekao je profesor Farihi

Znanstvenici vjeruju da su u blizini umiruće zvijezde otkrili planet na kojem bi moglo biti života. Bude li otkriće potvrđeno, bit će to prvi put da je otkriven planet koji bi mogao podržavati život u orbiti umiruće zvijezde, poznate i kao bijeli patuljak.

Planet je detektiran u tzv. nastanjivoj zoni, gdje nije ni prehladno ni pretoplo za postojanje života. Studija o otkriću planeta objavljena je u znanstvenom časopisu Royal Astronomical Society. Profesor Jay Farihi s londonskog University Collegea, glavni autor studije, rekao je da je opservacija takvog planeta novost za astronome.

"Ovo je prvi put da je takvo nešto viđeno u nastanjivoj zoni bijelog patuljka. Postoji mogućnost da na planetu koji orbitira oko bijelog patuljka postoji život", rekao je Farihi za BBC.

Kad vrlo velike zvijezde potroše svoje gorivo, pretvaraju se u crne rupe, dok manje zvijezde, poput našeg Sunca, postaju bijeli patuljci. To su zvijezde koje su potrošile sve svoje nuklearno gorivo i izgubile svoje vanjske slojeve. Obično su veličine planeta te emitiraju plavičasto-bijelu svjetlost kad se formiraju. 

Vjeruju da je novootkriveni planet udaljen 117 svjetlosnih godina od Zemlje te da je 60 puta bliži svojoj zvijezdi nego što je Zemlja udaljena od Sunca.

Tim znanstvenika nema direktnih dokaza o postojanju planeta, ali su otkrili gibanje 65 struktura veličine Mjeseca u nastanjivoj zoni bijelog patuljka. Udaljenost jedne strukture u odnosu na drugu ne mijenja se, što sugerira da su pod gravitacijskim utjecajem planeta u blizini.

"Bio je to šok za tim. Gibanja su bila tako precizna da se to ne može izmisliti", rekao je profesor Farihi.

Nastanjiva zona je zona oko zvijezde u kojoj voda na planetu može postojati u tekućem stanju, što je pogoduje nastanku i održavanju života. Rezultati bi trebali potaknuti astronome da aktivno traže izravne dokaze o postojanju planeta oko bijelih patuljaka. Profesor Farihi pojašnjava da u astronomiji vrijedi pravilo: ako nađete jedan, to znači da je to uobičajeno.

 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
11:32 11.02.2022.

Ako slučajno nađu neku mikroskopsku bakteriju to će biti život a ti uglavnom isti tvrde da ljudsko biće u ženi nije život

IM
Immanuell
11:21 11.02.2022.

Ma da, rastu tulipani i pčele oprašuju biljke, a mlada dama s cvijetom u kosi skakuće od silne sreće po izvanzemaljskom krajoliku........ Zona je "nastanjiva" po Zemaljskom kriteriju, jer mi drugih nemamo. Zbog smanjenog isijavanja topline s bijelog patuljka, "nastanjiva" zona je puno bliže svom suncu nego Zemlja svom. I onda, baš kad se čovjek ponada, hladan tuš..... Udaljenost 117 svj. godina. Zbogom.

DM
drazen.muhvic
11:07 11.02.2022.

Kako znadu da tamo ima života? Pa jednostavno: teleskopom vidjeli Muju i Hasu kako im mašu sa bauštele...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije