Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Genijalna teoretičarka matematike iznenada umrla u 40-oj godini života

Mirzakhani, podrijetlom Iranka, osvojila je svojevrsnog "matematičkog Nobela" 2014., i jedina je žena kojoj je to uspjelo u više od 80 godina postojanja te nagrade
16. srpnja 2017. u 14:11 1 komentara 1148 prikaza
Maryam Mirzakhani
Foto: Youtube Screenshot

Maryam Mirzakhani, jedina žena dobitnica najprestižnije matematičke nagrade na svijetu "Fields Medal" i profesorica na sveučilištu Stanford u Kaliforniji, preminula je u subotu u 40. godini života, objavilo je njezino sveučilište u emotivnom oproštaju od "briljantne matematičarke i skromne osobe" koja je dala golem i trajan doprinos znanosti.

Stephen Hawking NOVO UPOZORENJE Stephen Hawking: Računala će prestići ljude za 100 godina

Mirzakhani, podrijetlom Iranka, osvojila je svojevrsnog "matematičkog Nobela" 2014., i jedina je žena kojoj je to uspjelo u više od 80 godina postojanja te nagrade.

Tu nagradu Međunarodni kongres matematičara dodjeljuje svake četiri godine matematičaru mlađem od 40 godina.

Od 2008. profesorica na Stanfordu, a prethodno doktorandica na jednako slavnom sveučilištu Harvard, Mirzakhani je, kako je priopćio Stanford, "teorijskom matematikom koja je onima koji nisu matematičari isto što i strani jezik" objasnila zakrivljene površine: modularne prostore, Teichmullerovu teoriju, hiperboličnu geometriju, Ergodičku teoriju dinamičkih sustava i simplektičku geometriju.

"Maryam nas je napustila daleko prerano, ali njezino naslijeđe i utjecaj će nastaviti živjeti za tisuće žena koje je nadahnula za izučavanje matematike i znanosti. Maryam je bila briljantna teoretičarka matematike, ali vrlo skromna osoba koja je sve hvale i nagrade primala samo u nadi da bi to moglo druge ohrabriti da slijede njezin put. Njezin doprinos, kao znanstvenice i uzora, golem je i trajan i neizmjerno će nam nedostajati ovdje na Stanfordu i cijelom svijetu", kazao je predsjednik Stanforda Marc Tessier-Lavigne.

Mirzakhani je iza sebe ostavila supruga Jana Vondraka i kćerku Anahitu. Njoj u čast, sveučilište će održati posebnu svečanost na jesen, po povratku nastavničkog osoblja i studenata uoči početka nove akademske godine.

Na dodjeli nagrade "Fields Medal" 2014., odbor joj je zahvalio na "zapanjujućem i vrlo originalnom doprinosu geometriji i dinamičkim sustavima". Njezin rad bi se mogao pokazati i velikim doprinosom fizici, onom dijelu koje se bavi postankom Svemira, ali i drugim granama matematike, na području prostih brojeva i kriptografije.

U njezinom rodnom Iranu, politički dužnosnici i mediji odali su joj počast, a većina novina objavila je njezin veliki portret bez tradicionalne marame, koju ona u SAD-u nikada nije nosila, i iskazali poštovanje toj briljantnoj matematičarki koja je preminula od karcinoma dojke koji se proširio na kosti.

Stephen Hawking mala genijalka Djevojčica (12) pametnija od Einsteina i Hawkinga, ima IQ 162!

"Matematički genij ustuknuo pred snagom smrti", naslov je teksta u konzervativnom dnevniku Hamshahri, popraćenog slikom Mirzakhani, također bez 'hijaba'.

Isto je učinio i urednik ekonomskog dnevnika Donaye Eghtessad, uz naslov "Odlazak matematičke kraljice".

Dnevni list Hafte Sobh podsjeća da je genijalna matematičarka prvi puta smrt izbjegla prije više od 20 godina kada se sa svojim kolegama autobusom vraćala s matematičkog natjecanja. U prometnoj  nesreći je poginulo sedam mladih matematičara, a u Iranu je taj događaj poznat kao "crni utorak", no ona je preživjela.

Kao tinejdžerica, bila je dva puta za redom pobjednica Međunarodne matematičke olimpijade, 1994. i 1995. sa savršenim rezultatom. Tada je primila nagradu od tadašnjeg predsjednika Hašemija Rafsandžanija.

Za daljnji razvoj svog talenta odabrala je SAD te je pohađala najslavnija sveučilišta, Princeton, Harvard i Stanford.

"U čast Mirzakhani, potrebno je stvoriti povoljne prilike za sve buduće Maryam u zemlji", napisala je reformatorica Shargh Azar Mansouri i pozvala predsjednika Rohanija da u svojoj budućoj vladi imenuje žene.

Stephen Hawking UGLEDNI ZNANSTVENIK Hawking: Postoji mogućnost izlaska iz crne rupe Daniel Paleka Svjetski uspjeh 'Matematika je jedini predmet koji se ne štreba u našoj školi' Oksana Zanosna Oksana Uz nju ni matematika nije 'teška': Ovo je najseksepilnija profesorica na svijetu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • centirion:

    Još kao mali,sam govorio da od matematike boli glava. Nosu mi vjerovali!