Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Liječenje po mjeri – svaki oboljeli od raka u Hrvatskoj dobit će najbolju terapiju

Promjene u DNK oboljelog koje potiču rast tumora mogu se otkriti genetskim testiranjem. Dakle, moguće je utvrditi genske promjene koje uzrokuje rak konkretnog pacijenta.
19. srpnja 2019. u 06:35 6 komentara 3168 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

U Hrvatskoj će se rak liječiti “po mjeri”; pokreće se uvođenje personaliziranog liječenja onkoloških bolesnika što znači da će svaki oboljeli od raka na temelju genskog profiliranja dobiti najbolju terapiju u mjeri koja mu najbolje odgovara! Velika je to vijest kako za oboljele od raka tako i za zdravstveni sustav budući da je riječ o ozbiljnom ulaganju, a dio toga je 90 milijuna kuna za pokretanje nacionalnog Zavoda za personaliziranu medicinu i edukaciju 30 budućih zaposlenika. Osnivanje navedenog Zavoda dio je projekta kompanije Roche i Vlade RH koja je jučer prihvatila memorandum o ovoj suradnji, a prema kojem će se donijeti akcijski plan za njegovo pokretanje već iduće godine.

Nesreća na naplatnoj postaji Sveta Helena Česte nesreće Ne prijave li pacijenta koji ne može voziti, kazna 5000 kn

– Roche će u obliku donacije otvoriti laboratorij za personaliziranu genetsku medicinu u onkologiji. Danas propisujemo isti lijek za istu vrstu tumora, ali suvremena medicina zna da pacijentu ovisno o njegovoj genskoj strukturi i genskoj strukturi tumora on pomaže ili ne pomaže. Ovakvim oblikom dijagnostike moći će se ciljano dati pacijentu lijek koji njemu odgovara ili mu se neće davati nešto što mu ne odgovara. To je jedan veliki dijagnostički iskorak koji bi se trebao dogoditi u Hrvatskoj – komentirao je ministar zdravstva dodajući da slijedi precizno ugovaranje i priprema plana za realizaciju ovog projekta.

DNA Ilsutracija | Autor : Pixabay/Sarah Johnson Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Gensko profiliranje

U Ministarstvu zdravstva za pripremu projekta odnosno akcijskog plana osnovat će se posebno Povjerenstvo, a u cijeli projekt, koji je u formalnom smislu započeo slanjem pisma namjere spomenute kompanije, uključen je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Iz Rochea poručuju da je cilj projekta pod nazivom Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda smanjiti stopu smrtnosti bolesnika sa zloćudnim bolestima, povećati stopu preživljenja i poboljšati kvalitetu života bolesnika istodobno transformirajući trenutačnu zdravstvenu onkološku skrb u Republici Hrvatskoj.

– Skrb utemeljena na personaliziranom pristupu i terapija koja se zasniva na rezultatima genskog profiliranja važno su postignuće za bolesnike sa zloćudnim bolestima s potencijalom pretvaranja raka u izlječivu bolest.

Transformacija trenutačne onkološke skrbi u Republici Hrvatskoj omogućit će bolesnicima s metastatskim tumorima dijagnozu bolesti putem genskog profiliranja te u konačnici i personaliziranu terapiju. Zahvaljujući takvom pristupu svaki će bolesnik moći dobiti pravi lijek, u pravo vrijeme – odgovaraju iz Rochea dodajući da je uvođenje personalizirane zdravstvene zaštite u hrvatski zdravstveni sustav u potpunosti usklađeno s Nacionalnim planom borbe protiv raka.

Darko Pavičić Marku Danonu Stepinac "šapnuo" koliko je Židova spasio

Taj Nacionalni plan, podsjetimo, konačno bi trebao biti prihvaćen na jesen. Najavljeno je da će se odmah krenuti u njegovu primjenu, a među ostalim ističe se važnost dijagnostike i praćenja učinka liječenja.

U odnosu na dosadašnji pristup “jedna metoda liječenja jednaka za sve”, odgovaraju nam iz Rochea, zahvaljujući sveobuhvatnom genskom profiliranju i usporedbi velike količine podataka iz svakodnevne liječničke prakse onkolozi će moći primijeniti najbolje personalizirano liječenje jer će imati uvid u specifične genske mutacije koje su različite kod svakog bolesnika.

– Vizija projekta jest bolesniku osigurati pristup odgovarajućem lijeku u pravo vrijeme u cijeloj državi. Ministarstvo zdravstva poduprijet će osnivanje onkološke baze podataka te Zavoda kao nacionalnog centra za personaliziranu medicinu čime će se uvesti sustavan, mjerljiv i održiv pristup personaliziranom liječenju utemeljenom na sveobuhvatnom genskom profiliranju – pojasnili su iz spomenute kompanije.

Lovorka Hančić NAKON TEŠKE BOLESTI Umrla Lovorka Hančić, majka petero djece i simbol borbe protiv sustava

Podrška stručnih Društava

Iz Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu i Hrvatskog društva za humanu genetiku podržali su ovaj projekt napominjući da je potrebno napraviti cjelovitu strategiju uvođenja personalizirane medicine u hrvatski zdravstveni sustav s ciljem poboljšanja u liječenju pacijenata koji boluju od raka, ali i drugih bolesti. Kako je poručio predsjednik navedenih društava prof. dr. Dragan Primorac, uz određivanje molekularnih biljega tumorskog tkiva dio koncepta personaliziranog liječenja raka su i genetički prediktivni testovi koji mogu prevenirati razvoj raka te farmakogenomika koju smatra nužnom za optimalno liječenje. 

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • dalibor.hren:

    Dobit ćemo grob po mjeri! Ilovača liječi sve!!!

  • login:

    Kad ce CART terapija kod nas? A radionoz? A diagnostika glukozom?

  • giannimichelis:

    To je zavjera, sve će nas čipirati i u DNA će nam ubaciti gene paradajza, općepoznato je da se rak liječi petrolejom, tarotom i vitaminom C, pitajte Pernara.