Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugrožena vrsta

Lemuri najugroženiji primati na Zemlji

Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/6
06.08.2018.
u 12:34

'To je, bez ikakve sumnje, najveći postotak ugroženosti bilo koje velike skupine sisavaca i bilo koje skupine kralježnjaka'

Devedeset i pet posto svjetske populacije lemura na rubu je izumrća, što ih čini najugroženijim primatima na Zemlji, objavila je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

Lemuri, simpatični arborealni primati izdužene njuške i velikih očiju, žive jedino na Madagaskaru, a ondje su ugroženi sječom šuma, širenjem poljoprivrednih zemljišta, lovom i rudarenjem.

"To je, bez ikakve sumnje, najveći postotak ugroženosti bilo koje velike skupine sisavaca i bilo koje skupine kralježnjaka", rekao je Russ Mittermeier iz IUCN-a.

Od ukupno 111 vrsta i podvrsta lemura, ugroženo ih je 105, tvrdi udruga. 

Trend koji najviše zabrinjava je porast lova na lemure, uključujući komercijalan lov", kaže direktor konzervatorskog odjela britanskog Zoološkog društva Christoph Schwitzer. "To je doseglo dosad nezabilježenu razinu", naglašava.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

"Lemuri su za Madagaskar ono što su velike pande za Kinu, 'zlatne koke' koje privlače turiste i ljubitelje prirode", ističe Jonah Ratsimbazafy iz madagarske skupine za zaštitu životinja GERP.

Madagascar je jedna od najpoznatijih država svijeta po bioraznolikosti.

IUCN na kraju svog priopćenja ističe da pokreće veliki akcijski plan za zaštitu i opstanak lemura.

>> Kampanja Foto Njuške za napuštene životinje

1/6
Ključne riječi

Komentara 2

BU
Budak
16:47 06.08.2018.

Jadan Dragovan!

EM
emanrov
10:20 07.08.2018.

i bog je okrenuo leđa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije