Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fosil repa s perjem

Konačna potvrda - bilo je i pernatih dinosaura

Dinosauri
Foto: Pixabay
1/3
12.12.2016.
u 11:15

Komad jantara potječe iz rudnika u sjevernom Mijanmaru, a pronađen je na tržnici u Myitkyni gdje je već počela njegova obrada

Čini se da Zvjezdane staze nisu bile jedina ‘proročka’ serija. Osim njihova kultnog tvorca, moć predviđanje, izgleda, imao je i Michael Crichton, tvorac Jurskog parka. Naime, kao u tom popularnom filmu, znanstvenici su u jantaru pronašli jedinstven fosil. Riječ je o gotovo u potpunosti sačuvanom repu dinosaura starog 99 milijuna godina. Komad jantara pronađen je u rudniku u dolini Hukawng u sjevernom Mijanmaru, u državi Kachin. Zajedno s nekoliko insekata nalik današnjim mravima!

Procjenjuje se da tamošnja nalazišta jantara skrivaju najočuvanije fosile razdoblja krede. Samo, ovaj fosil, zajedno s nekim drugima, nije iskopan, nego je pronađen na tržnici u glavnom gradu Kachina, Myitkyini. Logično je da se jantar tamo koristi za izradu nakita i rezbarija pa je tako i ovaj komad već bio obrađivan.

Iz razdoblja krede

No, prije nego slučajnosti, pronalazak dragocjena komada jantara treba zahvaliti i primirju koje traje u sukobu između mijanmarske vojske i pobunjenika države Kachin koji područje drže pod kontrolom. Ako potraje, znanstvenici se nadaju novim pronalascima. Sačuvano je sve, kosti, meko tkivo, ali i – pera! Iako su pera i prije nalazili u jantaru, nikada do sada nije pronađen ovako cjelovit fosil koji izravno dokazuje da je bilo dinosaura koji su imali perje. Ovaj poluprozirni uzorak potječe iz razdoblja krede, a nije veći od komada suhe marelice, kako već navode u National Geographicu koji je djelomično financirao istraživanje.

Provela ga je skupina znanstvenika s kineskog Sveučilišta geoloških znanosti, a objavljeno je u znanstvenom magazinu Current Biology. Komad repa sačuvan u jantaru dugačak je tri i pol centimetra i sastoji se od pet kralježaka, a cijeli se rep mogao sastojati od čak 25 kralježaka. Prema strukturi sačuvanog repa, znanstvenici procjenjuju da bi se moglo raditi o mladom celurosauru.

Celurosauri podrazumijevaju grupu dinosaura teropoda koji su doista i srodniji pticama negoli karnosaurima. Riječ je o raznolikoj grupi u kojoj su tiranosauri, ornitomimosauri te maniraptori u koje spadaju i ptice koje su jedini preživjeli potomci celurosaura. Ima znanstvenika koji tvrde kako je moguće da su svi celurosauri imali perje, ionako je većina do sada otkrivenih dinosaura s perjem i bila celurosaur.

Vjerojatno nije letio

Upravo je cjelovitost repa pomogla znanstvenicima da isključe mogućnost pripisivanja fosila kakvoj prethistorijskog ptici. On, naime, ničime nije nalik repu današnjih ptica. I pera na sačuvanom repu više su, procjenjuju stručnjaci, nalik ukrasnim nego letnim perima.

Do sada u jantaru pronađena krila ptica iz razdoblja krede pokazala su neobičnu sličnost letnim perima današnjih ptica. Zaključuje se da dinosaur čiji je cjeloviti rep pronađen u jantaru gotovo sigurno nije mogao letjeti. Prije bi se dalo zaključiti da su ta pera služila za nekakvu vrstu sporazumijevanja ili jednostavno za grijanje tijela. Pera pronađena na repu u jantaru slabo su razvijena pa bi se lako moglo raditi o nekom osnovnom obliku maniraptora. Ta je vrsta dijelom podgrupe celurosaura u koje spadaju još i oviraptori i terizinosauri. Pomniji je pogled u pronađeni jantar otkrio i željezo koje se pripisuje procesu raspadanja hemoglobina, što otvara put novom istraživanju koje bi moglo dati uvid u još obilježja dinosaura čiji je rep pronađen u jantaru.

U svakom slučaju, ovim se otkrićem potvrđuje ideja koja je posljednjih dvadesetak godina sve prihvaćenija, a to je da su neke vrste dinosaura ipak imale perje. Ako se mijanmarska otkrića nastave i budu i dalje ovako uzbudljiva, znanstvenici će moći dobiti i bolji uvid u njihovu evoluciju i strukturu. 

>> Otkrivene nove činjenice o udaru asteroida koji je 'izbrisao' dinosaure sa Zemlje!

Komentara 1

ST
Stipan
19:10 12.12.2016.

Jeli mislite na Stazića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije