Naslovnica Tech/Sci Znanost

'I bez El Niña će 2017. sa sigurnošću biti najtoplija od početka mjerenja'

Zbog pojave globalnog atmosfersko-oceanskog fenomena El Niño u tropskom Pacifiku, s dodatnim pomicanjem temperatura, 2016. godina bila je najtoplija
09. studenoga 2017. u 09:07 0 komentara 503 prikaza
Jostedal: Glečer Jostedal najveći je glečer u kontinentalnom dijelu Europe
Foto: Patrick Pleul/DPA/Pixsell

Na samom početku UN Konferencije o klimi u Bonnu, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) predstavila je najnovije izvješće o zagrijavanju atmosfere. Tekuća 2017. godina će po svemu sudeći biti najtoplija godina od kada postoje mjerenja.

Klimatske promjene na Jadranu Globalno zatopljenje Zabrinjavajuće promjene: evo kako će Jadran izgledati 2100. godine

Prema aktualnim podacima Svjetske meteorološke organizacije, temperatura Zemlje je od siječnja do rujna 2017. godine porasla za oko 1.1 stupanj u odnosu na predindustrijsko doba oko 1850.

Zbog pojave globalnog atmosfersko-oceanskog fenomena El Niño u tropskom Pacifiku, s dodatnim pomicanjem temperatura, 2016. godina bila je najtoplija.

„I bez El Niña će 2017. sa sigurnošću biti najtoplija od početka mjerenja", objasnio je za DW stručnjak za klimu Stefan Rahmsfdorf iz Instituta za klimatska istraživanja u Potsdamu.

Prema mjerenju Svjetske meteorološke organizacije najtoplije godine od početka mjerenja temperatura su upravo 2015., 2016. i 2017. godina. "Posljednje tri godine imali smo rekordne temperature. Sve je to dio jednog dugoročnog zagrijavanja", kaže glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas tijekom UN Konferencije o klimi u Bonnu.

Zabrinjavajuće Ozbiljno upozorenje: Matematičar izračunao kada počinje masovno izumiranje na Zemlji Ublažavanje klimatskih promjena Svjetski velegradovi žele nulte emisije CO2 do 2030. klimatske promjene Borba za preživljavanje Sve je toplije, a zbog toga poskupljuju voda, hrana, struja 
i sve su veće 
šanse za rat
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.