Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nebeska palača

Od 9,4 tone svemirske postaje, u Tihi je ocean palo oko 200 kilograma

Tiangong-1
Foto: Reuters/PIXSELL
03.04.2018.
u 13:06

Mogućnost da nekog pogodi dio svemirske postaje deset milijuna puta je manja od mogućnosti da ga tijekom ove godine pogodi munja

Jučer je u dva sata i 15 minuta po srednjoeuropskom vremenu kroz atmosferu prošla, najvećim dijelom dezintegriravši se i tresnuvši o površinu Tihog oceana, kineska eksperimentalna znanstvena postaja Tiangong-1. Mjesecima su, naravno, zapadni mediji pisali o tome aludirajući kako se ne zna gdje će pasti Nebeska palača, kako je prijevod s mandarinskog jezika imena nesretne postaje. I bilo je to točno, ni kineski državni mediji nisu baš reklamirali činjenicu da se njihov China Manned Space Engineering Tiangong-1 oteo kontroli te se približava trenutak njegova povratka na Zemlju.

Do Zemlje stiglo oko 200 kg

Na kraju se nije dogodilo ništa spektakularno, dijelovi postaje sagrađene 2011. godine pali su u Tihi ocean sjeverozapadno od Tahitija, dakle ne negdje u moru nedaleko od brazilskoga grada Sao Paula, kako je to očekivala kineska svemirska agencija. Ako je dobro procijenio harvardski astrofizičar Jonathan McDowell, tek je 100-200 kg postaje na kraju udarilo o površinu Tihog oceana. Kada je bila funkcionalna, njezina je težina bila 9,4 tone.

No, smireniji u medijskom prostoru smirivali su paniku navodeći kako je malo vjerojatno da će neki dio postaje duge 10,4 m i široke 3,3 m koja je prestala raditi 2016. godine doista nekoga i pogoditi. Jer, kako navodi Europska svemirska agencija, mogućnost da vas pogodi neki dio “odmetnute” postaje deset su milijuna puta manji od mogućnosti da vas ove godine pogodi munja. K tome, to nije ni najveći objekt koji je izradio čovjek i koji je tresnuo o površinu negdje na Zemlji. Dapače, ne može se ni mjeriti s najvećima.

Tiangong-1
1/8

Najteži Mir od 120 tona

Američka znanstvena postaja Skylab bila je teška 74 tone kada je pala na tlo Zapadne Australije 1979. godine u polukontroliranom spuštanju. Također nitko tom prilikom nije ozlijeđen, a Australija je SAD-u ispostavila račun od 400 dolara zbog onečišćenja, koji Amerikanci nikada nisu platili, ali je jedan kalifornijski DJ podmirio to dugovanje 2009. godine skupljajući donacije od svojih slušatelja. NASA-in shuttle Columbia težio je oko 82 tone kada se raspao pri ulasku u atmosferu 2003. godine. Poginulo je svih sedam članova posade, no na Zemlji nije ozlijeđen nitko premda su dijelovi nesretne letjelice padali po teritoriju američkih država Teksasa i Lujzijane. Oko 40 tona težila je sovjetska postaja Saljut-7 zajedno s prikvačenom letjelicom Kosmos 1686 kada se strmoglavila prema Zemlji i raspala iznad Argentine, pri čemu su neki dijelovi pali kod grada Capitan Bermudez. Nije bilo žrtava. Najteža “prizemljena” postaja bila je Mir od 120 tona, no 2001. pala je u kontroliranim uvjetima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije