Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvenici predviđaju

Još nije gotovo: Od 2018 do 2022. g čekaju nas ekstremno visoke temperature?

vrućina
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/14
15.08.2018.
u 08:51

Predviđanje je došlo uslijed snažnog i dugotrajnog toplinskog vala koji je poharao sjevernu hemisferu.

Znanstvenici su putem novog sustava prognoze predvidjeli kako će period između 2018. i 2022. biti neuobičajeno topao, s većom vjerojatnošću ekstremnih temperatura.

"Velika je vjerojatnost da trenutna klima dosegne period topliji od normale tijekom idućih pet godina uslijed trenda globalnog zatopljenja", kaže studija britanskih i nizozemskih istraživača nastala na temelju probabilističkog prognostičkog sustava.

vrućina
1/14

Istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Communications, kaže kako će taj trend osnažiti trenutne dugoročne trendove globalnog zatopljenja.

Predviđanje je došlo uslijed snažnog i dugotrajnog toplinskog vala koji je poharao sjevernu hemisferu.

Istraživači su rekli da su razvili statistički model koji omogućava pouzdana predviđanja prosječnih temperatura zraka i površine mora. Model uzima u obzir vanjske faktore koji utječu na prosječne temperature kopna, poput stakleničkih plinova i aerosola, koji su posljedica različitih socio-ekonomskih uzročnika, kao i prirodnu varijabilnost, koju je teže predvidjeti, izjavili su.

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
09:16 15.08.2018.

Još kad sam bio osnovnoškolac znanstvenici su predviđali da će zalihe nafte nestati 2020! A glede vremena, nisu u stanju predvidjeti kakvo će biti za deset dana, a kamo li za 3 godine!

SJ
Samo ja
09:26 15.08.2018.

hahhaha oni kazu danas kisa,a nje nema. A mozda vam se posreci da do 22g i pogodite koji put.

DU
Deleted user
09:21 15.08.2018.

Jos nije gotovo-šta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije