Naslovnica Tech/Sci Znanost

Jesu li znanstvenici pronašli dokaz drugog svemira?

Ova teorija naziva se Konformistička ciklična kozmologija (CCC), a po njoj se svemiri razvijaju, šire i umiru u nizu
24. kolovoza 2018. u 23:53 180 komentara 13360 prikaza
Foto: Wikimedia commons

Teorija velikog praska najprihvaćenija je teorija postanka svemira. No, možda u skoroj budućnosti dobije i malo promijenjenu verziju. Jedna skupina uglednih znanstvenika sa Sveučilišta Oxford vjeruje da imaju dokaz o postanku više svemira. 

Stephen Hawking Predvidio kraj svijeta Hawking u posljednjem radu pokazao način pronalaska paralelnog svemira

Postojanje paralelnih svemira nije novo razmišljanje, no u ovom slučaju na cilja se na paralelne svemire, nego ciklične. 

Znanstvenici Roger Penrose (Oxford), Daniel An (New York Maritime College) i Krzysztof Meissner (Sveučilište u Varšavi) sugeriraju da ovaj svemir u kojem živimo nije prvi koji je ikad postojao. Oni tvrde  da su u davnoj prošlosti postojali drugi svemiri i da su i oni imali crne rupe baš kao i sadašnji svemir. Kažu da su dokaz pronašli u kozmičkoj pozadinskoj radijaciji koju smatraju ostacima pradavnih crnih rupa.

Ova teorija naziva se Konformistička ciklična kozmologija (CCC), a po njoj se svemiri razvijaju, šire i umiru u nizu. A pritom crne rupe ostavljaju trag u sljedećem svemiru. 

Neil deGrasse Tyson ZNANOST UZVRAĆA Slavni astrofizičar otkrio kako objašnjava 'ravnozemljaše' i kako pobija njihove ideje

- Ako se svemir širi, a crne rupe sve prožimaju doći će taj trenutak kada će postojati samo crne rupe. Ako je to doista tako, tada će se te crne rupe nakon nekog vremena smanjiti. Na kraju će doći u fazu da će potpuno nestati, a ostat će goleme količine čestica koje nemaju masu. A čestice koje nemaju masu ne podliježu istim zakonima fizike kao objekti koji imaju masu. To znači da bi ne mogle postojati u svemiru bez da netko ima s njima doticaja, teoretizira matematičar i fizičar Roger Penrose, koji je poznat i po svojem višegodišnjeg radu sa slavnim znanstvenikom Stephenom Hawkingom.

Po njihovoj CCC teoriji svemir bi nakon faze raspada crnih rupa došao u ekstremno zgusnuto stanje pod velikim pritiskom što jako podsjeća na uvjete za Veliki prasak.

zemlja SULUDI ZAKLJUČCI Ravnozemljaši na konvenciji: Svemir je jaje, a mjesec ne postoji!

Penrose je sličnu teoriju prijavljivao i 2010. godine i tada je naišao na puno kritika, no sada teoriju potkrepljuje novim dokazima iz analize kozmičke radijacije. Svoju proširenu teoriju ovaj je skupina znanstvenika posvetila slavnom Stephenu Hawkingu.

POGLEDAJTE I VIDEO: Najveća pomrčina Mjeseca

[video: 26063 / ]
Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

  • Kraken:

    Nemoze proc ni astronomska tema bez sdp-a i hdz-a, koji poremeceni umovi u komentarima... ustaju, jedu, piske, kake, seksaju se, lijezu s milanovicem, bernardicem, bandicem, plenkovicen, beljakom.. 24/7 i u svemu vide urote... kakvi bolesnici

  • prajdali100:

    Radi se o veoma kompleksnoj problematici.Čak i Krešo Beljak ima stanovitih problema da spozna ove stvari.

  • Deleted user:

    Da bi to bilo tako širenje svemira bi trebalo usporavati i u jednom trenutku početi se skupljati naprotiv dokazano je da se širenje svemira ubrzava