Naslovnica Tech/Sci Znanost

Hawking u posljednjem radu pokazao način pronalaska paralelnog svemira

Rad se bavi teorijom nepostojanja granice prema kojoj postoji multisvemir, to jest tvrdi se da je za nastanka Zemlje u Velikom prasku došlo do više "velikih praskova" u kojima je stvoreno više svemira
19. ožujka 2018. u 12:19 33 komentara 7095 prikaza
Stephen Hawking
Foto: Reuters/PIXSELL

Stephen Hawking predao je samo dva tjedna prije smrti rad u kojemu ukazuje na način na koji bi znanstvenici mogli pronaći paralelne svemire te predviđa kraj svijeta.

Stephen Hawking U dobi od 76 godina Umro Stephen Hawking

Slavni znanstvenik, koji je umro prošli tjedan u 77. godini, dovršio je ovaj rad iz svoje posmrtne postelje, rekao je suautor Thomas Hertog, prenosi News.com.au. U radu se izlaže što je potrebno za pronalazak eksperimentalnih dokaza o postojanju "multisvemira", a da je takav dokaz pronađen za Hawkingova života, fizičar bi možda dobio Nobelovu nagradu koju je silno želio, piše The Sunday Times.

[video: 24308 / ]

– Često je bivao nominiran za Nobela i trebao ga je osvojiti. Sada nikad neće moći – rekao je Hertog, koji predaje teoretsku fiziku na Katoličkom sveučilištu Leuven u Belgiji.

Rad se bavi teorijom nepostojanja granice koju je Hawking osmislio 1983. s Jamesom Hartleom, a prema kojoj postoji multisvemir, to jest tvrdi se da je za nastanka Zemlje u Velikom prasku došlo do više "velikih praskova" u kojima je stvoreno više svemira. U posljednjem radu Hawking je sada istraživao mogućnost pronalaska tih drugih svemira korištenjem sonde na svemirskom brodu

Rad također predviđa da će svemiru doći kraj kada zvijezde ostanu bez energije.

Stephen Hawking
1 / 25
Život Stephena Hawkinga u slikama
Život Stephena Hawkinga u slikama Tko je bio Hawking Davali su mu samo dvije godine života: 'Nitko ne smije gubiti nadu' In memoriam Hawking je bio Mozart fizike, sve je imao u glavi LEGENDARNI ZNANSTVENIK Stephen Hawking bio je i glumac – evo gdje smo ga sve gledali i slušali!
Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Juki
  Juki:

  "...to jest tvrdi se da je za nastanka Zemlje u Velikom prasku došlo do više "velikih praskova" Ne razumijem Bojane, kako možeš nešto ovako napisati i ostati u redakciji znanost.

 • Avalon:

  Entropija pobjedjuje sve, pobjedila je i Big Bang. Na kraju ostaje jedno veliko nista.

 • Deleted user:

  Ne mogu se oteti dojmu da je zbog svog zalosnog stanja stalno predvidjao sve najgore