Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što jesti, kako vježbati...

Jednostavna pravila kojih se treba pridržavati kako bi ostali zdravi i fit

trčanje
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
29.08.2020.
u 06:45

U njemačkom Focusu sastavili su niz jednostavnih pravila za vrhunsku formu u svim životnim razdobljima. Kažu, znanstvene studije i istraživanja pokazuju da već u 30-ima brzu hranu treba zamijeniti kuhanom

Kada je riječ o zdravlju, svi će bez zadrške izjaviti da im je ono na prvom mjestu. Ipak, mnogi će se oglušiti na savjete koji im u tome mogu pomoći. U njemačkom Focusu sastavili su niz jednostavnih pravila za vrhunsku formu u svim životnim razdobljima. Tvrde, vodili su se znanstvenim studijama i istraživanjima.

Bez tuluma i alkohola

Ako ste pušač, nakon 30. svakako prestanite. Studije pokazuju da ljudi koji prestanu pušiti u dobi između 25. i 34. godine neće prokockati deset godina života. Usto, počnite kuhati i zaboravite brzu hranu. No možete zaboraviti i redovite treninge. Studije kažu da je u toj dobi intenzivno vježbanje jednom tjedno dovoljno za održavanje forme, posebno ako dodate i polusatno hodanje u pauzama za ručak.

Video: Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Nakon četrdesete, sve ono što ste prije mogli: tulumariti, piti velike količine alkohola i neredovito jesti, sada dolazi na naplatu. Pojavljuju se podočnjaci i bore, a tijelo nakuplja masne naslage. Dovoljno sna, tulum jednom tjedno i znatno smanjenje alkohola djeluju poput lijeka za pomlađivanje – čega se (nažalost) treba trajno pridržavati. Usto, vrijeme je za izbjegavanje šećera, a posebno glukoznih sirupa koji se nalaze u većini slatkiša. Također uvedite ograničenu konzumaciju mesa i mesnih prerađevina te svakodnevno vježbanje i smanjit ćete rizik od dijabetesa.

Rizik od kardiovaskularnih bolesti dramatično raste kod muškaraca starijih od 40 godina. Zato smanjite stres, jedite malo masti i svakodnevno boravite na svježem zraku. Ono što možete zaboraviti je pravilo osmosatnog sna jer je zastarjelo. Znanstvenici sada tvrde da je genetski određeno koliko sna osoba treba – normalno je sve između šest i deset sati.

Tegobama koje se nakon 50. javljaju kao posljedica sjedilačkog rada možete se suprotstaviti jednostavnim vježbama ili još bolje jogom. Popravit ćete držanje koje vas postara. Pedesete su i najbolje vrijeme za nove izazove, zato naučite novu vještinu, poput plesa ili dodatnog jezika. Nakon 50. kod muškaraca slijedi pad razine testosterona koji se povezuje s poremećajima spavanja, depresijom i problemima s potencijom. Muškarci teško priznaju depresiju i ne liječe se. To je vjerojatno razlog zašto je stopa samoubojstava kod muškaraca i do 10 puta veća nego u žena. Žene, pak, moraju paziti na osteoporozu; jedite hranu bogatu kalcijem, uzimajte vitamin D, uživajte 15 minuta sunčeve svjetlosti dnevno (ne ljeti u podne) i vježbajte.

Ono što možete odbaciti jest količina soli koju koristite. Nedavna istraživanja pokazuju da je dijeta s malo soli manje korisna negoli se očekivalo, pa čak može biti i štetna. Eliminacija soli tek neznatno snizuje krvni tlak (za oko 1 mmHg), ali uvelike povećava rizik od iznenadne srčane smrti i zatajenja srca.

Umjereni seks i glazba

Studije o osobama starijim od 60 godina pokazuju da se sposobnost koncentracije i pamćenja povećava uz satove glazbe, a pomaže i zborsko pjevanje. Stoga pjevajte, svirajte i družite se što više kako biste održali mozak zdravim i zaustavili starenje.

Jedite proteine kako biste zaustavili opadanje mišićne mase. Stručnjaci preporučuju čak 1 gram proteina po kilogramu tjelesne težine. Također, prema studijama muškarci u ovim godinama često uživaju u ljubavi i seksu više nego kad su bili mlađi. No upozoravaju da česti orgazmi mogu povećati rizik od srčanog udara. Za žene ne postoji takav rizik, naprotiv, žene imaju zdravstvenih koristi od čestog seksa.

Slobodno odbacite multivitaminske tablete, mnoga istraživanja pokazala su da je zdrava, raznolika i svježa hrana učinkovitija. Postoji tek jedna iznimka, a to su vitamini B skupine, jer ih tijelo ne apsorbira dovoljno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije