Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Jadransko more bogat izvor spojeva medicinske primjene

Istraživanje
Foto: Institut Ruđer Bošković
19.10.2019.
u 11:05

Cijelo se istraživanje o molekulama iz mora provodilo pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož-Rakovac, ugledne znanstvenice s Instituta “Ruđer Bošković”

Mikroalge su sve važniji izvor bioaktivnih spojeva s antimikrobnim, antitumorskim, antivirusnim, antioksidacijskim učincima te dobro djeluju kao potpora imunosnom sustavu, a ekstrakti jadranskog žarnjaka imaju izrazito djelovanje na stafilokok, uzročnik širokog spektra bolesti koji može biti i smrtonosan za osobe imunokompromitiranog zdravlja – dio je to rezultata istraživanja molekula iz mora koje su jučer predstavili članovi Instituta “Ruđer Bošković” i projektni tim Znanstvenog centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro).

Cijelo se istraživanje o molekulama iz mora provodilo pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož-Rakovac, ugledne znanstvenice s Instituta “Ruđer Bošković”, koja je tijekom svojega dugogodišnjeg znanstvenog rada dala veliki doprinos razumijevanju onečišćenja voda i organizama koji u njoj žive.

U projektu čija je vrijednost 37 milijuna kuna prvi su put okupljene relevantne hrvatske skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana – od Instituta “R. Bošković”, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, UNIRI-ja u Rijeci, Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Kako su poručili članovi istraživačkog tima, svojim su istraživanjem tek zagrebali u kemijsku i biološku raznolikost Jadranskog mora i dokazali da aktivne molekule iz mora imaju svoje mjesto za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije