Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Izraelska sonda Postanak spušta se na Mjesec

Iza misije stoji neprofitna organizacija Space IL te Israel Aerospace Industries, a Izrael postaje četvrta zemlja čija se sonda spustila na površinu Zemljina satelita
11. travnja 2019. u 17:45 6 komentara 474 prikaza
Mjesec
Foto: Igor Šoban/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Još jedno povijesno dostignuće trebalo bi se ostvariti danas. Ako sve prođe u redu, na površinu Mjeseca prvi put u povijesti trebala bi se spustiti letjelica iza koje stoji privatni kapital.

crna rupa Povijesni trenutak Ovo je prva fotografija crne rupe! 'Izgleda poput vatrene kugle'

Riječ je o izraelskoj sondi Beresheet koja bi se trebala spustiti na prostranu ravnicu znanu kao Mare Serenitatis. To je mjesto 300-tinjak kilometara istočno od mjesta gdje se spustio Apollo 15 i otprilike na istoj udaljenosti od mjesta gdje se spustio Apollo 17, samo prema sjeverozapadu. Iza misije stoji neprofitna organizacija Space IL te Israel Aerospace Industries koja je izradila sondu. Time bi Izrael trebao postati četvrta zemlja u povijesti čija se sonda spustila na površinu Zemljina satelita, a sedma koja je oko Mjeseca orbitirala. Prve tri su, znamo, SAD, Rusija i Kina.

Beresheet na hebrejskom znači ‘postanak’, a osim što bi trebala biti prva izraelska, mogla bi biti i prvi privatno financirani objekt na Mjesecu. Sonda vrijedna oko stotinu milijuna dolara otprilike je veličine stroja za pranje rublja. Ono što također nije bez značenja jest da je Beresheet na Mjesec odletjela na raketi SpaceX-a Falcon 9. Sustav je poletio 21. veljače a u Mjesečevu je orbitu ušao 4. travnja. Osim kamera, Postanak nosi i magnetometar koji će poslužiti za mjerenje magnetizma Mjesečevih stijena što će znanstvenicima pomoći da bolje razumiju kada i kako je Zemljin satelit dobio svoje magnetno polje.

– Mjesečev je magnetizam zagonetka već desetljećima pa je privilegij sudjelovati u misiji koja će napraviti još jedan korak prema njenu rješavanju – rekao je Oded Aharonson, profesor na Znanstvenom institutu Weizmann u Rehovotu, tijelu koje vodi znanstveni dio misije.

Milan Mandarić VELIKI INTERVJU VIDEO Legendarni srpski biznismen: Vraćam se u Liku! Uvijek sam patio od nostalgije

Zanimljivo je kako je Bereshet bio dijelom natječaja Google X za let na Mjesec čiji bi pobjednik dobio 20 milijuna dolara. Iako je na kraju natječaj ostao bez pobjednika jer su svi uključeni probili rokove, vidimo da su barem neke od misija bile i te kako utemeljene. Čini se također da je izraelska sonda mnogo sposobnija od na natječaju zahtijevanih prijeđenih 500 metara po površini Mjeseca i slanja slika i videa s površine Zemljina satelita. Prepoznala je potencijal fundacija X Prize koja je financirala cijeli natječaj obećavajući Beresheetu nagradu od milijun dolara ako se spusti. Iako je to kap u moru od ukupno utrošenih stotinu milijuna dolara.

Ako Beresheet i ne uspije, znanstvenici će se imati čime baviti jer je sonda snimila kolekciju fotografija za orbitiranja oko Mjeseca. Te fotografije daju perspektivu Mjeseca kakva se, logično, ne može snimiti sa Zemlje. Jedan od prizora napravljen je s udaljenije strane Mjeseca gdje se Zemlja vidi u pozadini, dok se na ostalima vide krateri od kojih su neki stariji od 4,5 milijarde godina. Jedna je još intrigantnija. Snimke su napravljene s visine od 470 kilometara iznad površine Mjeseca.

Beresheet

Sonda vrijedna oko stotinu milijuna dolara otprilike je veličine stroja za pranje rublja, na Mjesec je odletjela na raketi SpaceX-a Falcon 9. Osim kamera, nosi i magnetometar koji će poslužiti za mjerenje magnetizma Mjesečevih stijena Ravnica na koju se spušta izraelska sonda je 300-tinjak kilometara istočno od mjesta gdje se spustio Apollo 15 i otprilike na istoj udaljenosti od mjesta gdje se spustio Apollo 17, samo prema sjeverozapadu

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

meteorologinja Nove TV
Ana Bago Tomac otkriva kakva nas prognoza očekuje do kraja ljeta: 'Zaista se bojim da bi se taj trend mogao nastaviti'
PD
Testiramo i educiramo o zaštitnoj opremi, a u ponudi imamo više od 10.000 proizvoda
  • airbender:

    ajmo komentari tipa Mjesec je hologram, nismo nikad izašli iz niže orbite, Zemlja je ravna, na što se troše novci, lažu vam svi ljudi, cijeli svijet i stotine privatnih firmi koje lansiraju u svemir satelite su se urotili samo da ... prikaži još! vas varaju i lažu vam, dogovorili se sa NASA da šute o tome kako su sva tijela u svemiru okrugla kroz teleskop, jedino eto nas siroti planet je ravan, katastrofa kakav mozak...

  • hdz komunjara:

    Razbit će se, 100%

  • Deleted user:

    Film "Smjesna strana povijesti" je bio prorocanski,Zidovi u svemiru.