Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Istraživanje otkrilo koliko su oboljeli od Covid-19 zarazni za svoju obitelj. Jedna dobna skupina predvodi

Autori ipak zaključuju: "Dolazi do značajne transmisije, bilo da je osoba koja je zarazila bila odrasla ili dijete"
31. listopada 2020. u 15:34 2 komentara 11570 prikaza
Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Osobe koje se inficiraju koronavirusom zaraze oko polovice članova kućanstva a odrasli su vjerojatno zarazniji od djece, pokazala je studija američkih zdravstvenih vlasti objavljena u petak. Više studija u svijetu pokušalo je utvrditi točan rizik transmisije unutar jedne obitelji, ali su dobile vrlo različite rezultate. Međutim, sugeriraju da su djeca manji prijenosnici virusa nego odrasli.

Zagreb: Građani sve više nose maske na otvorenom zbog sve većeg broja zaraženih Vrhunac epidemije Kako je Zagreb postao glavni grad korone

Nova studija Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) temelji se na proučavanom 101 slučaju koronavirusa u dva grada, Nashvilleu (Tennessee) i u Marshfieldu (Wisconsin), od travnja ove godine. Znanstvenici su pratili 191 člana njihovih obitelji tražeći od njih da vode dnevnik o eventualnim simptomima i da si samostalno uzimaju uzroke tijekom 14 dana.

Sto i dva slučaja od 191 imala su pozitivan test odnosno njih 53 posto. Među 20 inicijalnih slučajeva mlađih od 18 godina, stopa sekundarne infekcije bila je 43 posto, dok je kod odraslih bila 57 posto. Premalo djece uključeno u studiju onemogućava da se generalizira rezultat.

Video: Tisuće ljudi bježe iz Pariza prije novog lockdowna: Stvorila se kolona automobila od 700 km!

Autori ipak zaključuju: "Dolazi do značajne transmisije, bilo da je osoba koja je zarazila bila odrasla ili dijete". CDC preporuča osobama koje misle da su zaražene da se izoliraju, spavaju u posebnoj prostoriji, koriste zasebnu kupaonu i nose masku.

Mirta Šurjak
Okrila na Instagramu
Dramatični dani za Mirtu Šurjak: Dio njezine obitelji u teškom je stanju
mr. sc. Tomislav Matković
INTERVJU
Kvalitetom u izvoz: Vrijeme lockdown-a iskoristili su za ubrzani razvoj novih proizvoda
  • Prekosutra:

    Trlababa - Tvoj znanstveni studij treba shvatiti ozbiljno te ga proslijediti relevantnim znanstvenicima diljem svijeta.

  • Avatar Denerde
    Denerde:

    Poznajem četveročlanu obitelj u kojoj je sa o jedna osoba bila zaražen a svi ostali nisu i živjeli su zajedno s toj osobi osobito nije bilo ništa osim što je bila pozitivna