Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Istraživači: Novi boosteri nisu ništa bolji od starih, no ne znači da nemaju nikakav učinak

Bjelovar: Organiziran prvi punkt za docjepljivanje trećom booster dozom cjepiva Pfeizer
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
26.10.2022.
u 11:57

Na umu treba imati da je uzorak za istraživanje koji se sastoji od 40 osoba dosta nizak, kao i da rezultati nikako ne znače da bivalentna cjepiva nemaju nikakav učinak.

Novi boosteri nisu ništa bolji od starih, prenosi Bloomberg. Zaključak je to istraživača na Sveučilištu Columbia i Sveučilištu Michigan koji su uspoređivali antitijela 21 osobe s četvrtom dozom bivalentnog boostera Pfizera i Moderne te 19 osoba koje su dobile sve četiri doze "originalnog cjepiva". Vrlo su ona slična, zaključili su znanstvenici, a mi ćemo malo bliže objasniti što su točno ispitivali. Dakle, cjepiva koja su se prvotno pojavila bila su ona protiv wuhanskog soja Covida jer upravo taj upoznali smo prvi.

Onaj tko se cijepio lani protiv koronavirusa dvaput i onda otišao još na booster, primio je onaj rađen za wuhanski soj. Kako je, u međuvremenu, stigao omicron, Pfizer i Moderna razvili su bivalentna cjepiva koja ciljaju na oba soja, i wuhanski i omicron, a i u Hrvatskoj trenutačno se cijepi upravo s Pfizerom za wuhanski te omicron 4 i 5 sojeve. Sad kad smo to raščlanili, vratimo se na američke znanstvenike s početka priče, koji tvrde da se boosteri, zapravo, barem što se tiče antitijela, na kraju i ne razlikuju puno.

Na umu treba imati da je uzorak za istraživanje koji se sastoji od 40 osoba dosta nizak, kao i da rezultati nikako ne znače da bivalentna cjepiva nemaju nikakav učinak. Međutim, postavlja se pitanje je li prelazak na novu verziju uopće bio potreban. Netko svakako ima od toga koristi, ističe Bloomberg, pa podsjeća na objavu za medije koje je 13. listopada poslao Pfizer, a u kojem se pohvalio "pozitivnim ranim podacima" kliničkog istraživanja koji su sugerirali da se "predviđa kako će bivalentno cjepivo pružati veću zaštitu".

- Zasad ne vidimo prednosti bivalentnog cjepiva u odnosu na staro - rekao je Bloombergu David Ho, virolog koji vodi Aaron Diamond Istraživački centar za AIDS na Sveučilištu Columbia. Jasna razlika između boostera mogla bi se pojaviti tijekom dužih vremenskih razdoblja, dodao je znanstvenik, koji kaže i da bi moglo biti potrebno drugo docjepljivanje bivalentnim cjepivom. Pfizer nije htio komentirati "vanjska" istraživanja.

VIDEO Ukrajinski vojnici u Donjecku protiv hladnoće se bore saunom koju su sami napravili u šatoru: 'Temperature idu i do -30°C'

Komentara 11

ZP
Zabranjen pristup
18:16 26.10.2022.

I placebo ima takav ucinak. A gdje je onaj ucinak od 98% ili je to bila laz?

DU
Deleted user
18:25 26.10.2022.

Ajmo HDZ-ovci po četvrtu i petu dozu. Vjerujte struci

DL
Dvanaest__legija
12:39 26.10.2022.

Boosteri uništavaju imunitet!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije