Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodoslovna olimpijada

Hrvatski učenici pokorili EU

Prirodoslovna olimpijada
15.05.2017.
u 10:52

Očekivali smo srebro, ali kada smo shvatili da smo dobili zlato uslijedilo je veselje kakvo ne mogu opisati – rekao je učenik Petar Škrobo

Nekako smo i mi i mentori očekivali srebro, ali kada smo shvatili da smo dobili zlato, prvo smo na sekundu pomislili da je neka greška, a zatim je uslijedilo veselje kakvo vam ne mogu opisati – riječi su kojima je Petar Škrobo, polaznik prvog razreda vinkovačke Gimnazije Antuna Reljkovića, opisao trenutak nakon što je shvatio da je zajedno s kolegom Lukom Bulićem Bračuljem iz Solina te Paulom Vidas iz Zagreba na Prirodoslovnoj olimpijadi EU koja je ove godine održana u Kopenhagenu u konkurenciji između 24 države i 50 timova osvojio zlatnu medalju.

Olimpijada je u biti međunarodno natjecanje učenika od 16 godina u znanju iz fizike, kemije i biologije, a svaki tim sastoji se od troje učenika koji rade zajedno kako bi uspjeli riješiti zadatke. Osim zlata, Hrvatska je ove godine osigurala i srebrne medalje koju su kući donijeli Domagoj Perković i Mislav Barić iz Splita te Klara Tomašković iz Zagreba, a sve pod mentorstvom Tajane Preočanin, Andreje Lucić i Filipa Torića s PMF-a.

– Jedan zadatak ove godine bio je vezan uz led, a drugi uz more. Svaki smo rješavali po četiri sata, a između zadataka imali smo pauzu od jednog dana. Super stvar mi je bila jer smo u Danskoj bili tjedan dana i imali smo organizirane izlete u muzeje, dvorce, lunapark, obišli smo cijeli grad – govori s oduševljenjem Petar Škrobo. Učenici su u prvom zadatku morali odrediti koji organizmi su činili ekosustave Grenlanda u dalekoj prošlosti, a u drugom su istraživali sastav morske vode u foto-bioreaktoru za proizvodnju algi te najpovoljnije uvjete njihova uzgoja u svrhu pročišćavanja otpadnih voda.

– Dobili smo komad leda u kojem su bili neki organizmi. Moj zadatak je bio da pomoću mikroskopa najprije opisivanjem fizičkih karakteristika tog organizma odredim o kojem se organizmu radi – pojašnjava Petar Škrobo, koji je u timu bio “glavni” za biologiju. 

  

Komentara 1

PU
Pukovnik
14:31 15.05.2017.

Vratite nasoj djeci buducnost, nadu i kruh lopovi! Gdje je specijalni zakon koji stiti njihov interes? Sram vas bilo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije