Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultat klimatskih promjena

Hrvatska na sredini ljestvice od 155. zemalja koje će pogoditi smanjena kvaliteta i proizvodnja hrane

Crveno meso
Foto: PR FOTO
03.03.2016.
u 10:59

Klimatska promjene najviše će utjecati na proizvodnju voća i povrća te crvenog mesa.

Klimatske promjene mogle bi uzrokovati smrt dodatnih pola milijuna odraslih ljudi do 2050. diljem svijeta jer je dokazan njezin utjecaj na promjenu ishrane i tjelesne mase ljudi, ali i na smanjenje produktivnosti. Ovo istraživanje objavljeno je u uglednome časopisu Lancet i najsnažniji je dokaz da klimatske promjene uzrokuju štetne posljedice na proizvodnju hrane i zdravlje diljem svijeta. Predviđa se da će klimatske promjene izazvati povećanje smrtnosti u 155 zemalja svijeta, piše ScienceDaily.

“Velik dio istraživanja posvećen je proučavanju sigurnosti hrane, no mali se dio usredotočio na šire zdravstvene učinke poljoprivredne proizvodnje hrane”, objašnjava dr. Springermann, voditelj istraživanja.

Studija je pokazala da ako se ne poduzmu ozbiljne mjere smanjenja štetni emisija, klimatske promjene mogle bi spriječiti željeno poboljšanje dostupnosti hrane za trećinu, do 2050. Klimatska promjene najviše će utjecati na proizvodnju voća i povrća te crvenog mesa.

Otkrića predviđaju da će promjene dovesti do oko 529.000 smrti do 2050. dok budućnost bez klimatskih promjena uz sve veću dostupnost hrane može smanjiti broj smrti od oko 1,9 milijuna ljudi.

Najpogođenije države će biti one s malim i srednjim prihodima – one u zapadno-pacifičkoj regiji i jugoističnoj Aziji s oko tri četvrtine smrtnosti povezane s klimatskim promjenama u Kini i Indiji. U Europi će klimatskim promjenama biti najpogođenije Grčka i Italija.

Među 155 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, Hrvatska se nalazi na 81. mjestu sa 18 smrti na milijun stanovnika koje će uzrokovati klimatske promjene.

Prva je Kina s 230 smrti na milijun stanovnika, drugi je Vijetnam sa 125 smrti na milijun stanovnika, treća je Grčka sa 123 smrti na milijun stanovnika, četvrta Južna Koreja sa 118 smrti, peti je Madagaskar sa 105 smrti na milijuna stanovnika, šesta je Indija sa 104 smrti na milijun stanovnika, a sedma je Italija.

>> Svako treće djevičansko ekstra ulje nije smjelo biti u prodaji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije