Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJNA PRIJETNJA

Gotovo 30 tisuća laptopa poznatog proizvođača zaraženo malwareom

Laptop - ilustracija
Pixabay Ilustracija
22.02.2021.
u 08:55

Nije poznat cilj softvera, no zna se kako uključuje mehanizam za samouništenje koji još uvijek nije korišten

Istraživači iz sigurnosne kompanije Red Canary tvrde da je gotovo 30.000 Mac računala diljem svijeta zaraženo misterioznim zlonamjernim računalnim programom (malwareom).

Prema analitičaru Tonyju Lambertu, program koji se nalazi na računalima "ne ponaša se kako bismo očekivali od takvog programa koji inače targetira MacOS sisteme". Spomenuti program nazvali su Silver Sparrow (Srebrni vrabac). 

Nije poznat cilj programa, no zna se kako uključuje mehanizam za samouništenje koji još uvijek nije korišten, napominju istraživači. Nije poznato što aktivira uključenje mehanizma za samouništenje. 

Srebrni vrabac sadrži kôd koji radi na Appelovu čipu M1 i koji je na tržištu od studenoga prošle godine, što ga čini drugim poznatim malwareom koji je to uspio. 

– Iako do sada nismo primijetili da je program napravio dodatnu štetu, s obzirom na komparabilnost čipa M1, globalnog dosega koji može imati, relativno visoku razinu zaraze i operativnost, ovaj virus predstavlja ozbiljnu prijetnju – navode istraživači, piše CNN. 

Prema podacima internetske stranice Malwarebytes, zlonamjerni program pronađen je na macovima u 157 zemalja. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Golum
Golum
09:33 22.02.2021.

Samounistenje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije