Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Evo što je dovelo do izumiranja mnogo vrsta na Zemlji

'Ovaj put je drukčije. Imamo dokaze o zbivanjima u blizini u određeno vrijeme'
13. prosinca 2018. u 14:18 2 komentara 1558 prikaza
Foto: Getty Images

Prije 2,6 milijuna godina neuobičajeno jako svjetlo stiglo je do pretpovijesnog neba i zadržalo se tjednima ili mjesecima. Bila je to supernova, eksplozija zvijezde nekih 150 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje.

Mjesec Novi odlazak Put na Mjesec: Kineska sonda nosi sjemenje

Unutar nekoliko stotina godina, mnogo vremena nakon što je neobično svjetlo izblijedjelo, cunami kozmičke energije s te raspadajuće zvijezde mogao je stići do našeg planeta i ispuniti atmosferu pokrećući klimatske promjene i izazivajući masovno izumiranje životinja u oceanima uključujući vrste morskih pasa koji su bili veličine autobusa.

Znanstvenici su učinak takve supernove, a moguće više od jedne, na život u oceanima, opisali u radu u časopisu Astrobiology.

"Ovakva istraživanja provodim 15-ak godina i uvijek je to bilo temeljeno na općim znanjima o Svemiru - da su te supernove morale imati utjecaj na Zemlju u nekom trenutku", kaže voditelj istraživanja Adrian Melott, profesor fizike i astronomije sa sveučilišta Kansas.

Kinezi svemir DESET EKSPERIMENATA Kina otvara "novo poglavlje eksploatacije Mjeseca". Pogledajte što će posaditi na tamnoj strani mjeseca.

"Ovaj put je drukčije. Imamo dokaze o zbivanjima u blizini u određeno vrijeme. Znamo koliko su ona bila udaljena pa možemo izračunati kako su mogla utjecati na Zemlju i usporediti ih s onim što znamo o tome što se dogodilo u tom trenutku - mnogo preciznije".

Po Melottu nedavna istraživanja koja su otkrila naslage radioaktivnog izotopa željeza na dnu oceana pružaju neoborive dokaze o vremenu i udaljenosti supernova.

"Još su sredinom 1990-ih ljudi govorili: Tražite željezo-60. To je pokazatelj jer nema načina da stigne na Zemlju osim eksplozijom zvijezde. Da je radioaktivno željezo-60 stvoreno sa Zemljom odavno ga ne bi bilo. Stoga je moralo 'kišiti' po Zemlji. Postoje rasprave o tome je li bila samo jedna supernova u blizini ili čitav lanac. Sklon sam kombinaciji - veliki lanac eksplozija s jednom koja je bila neuobičajeno snažna i blizu.

Satelit u društvu najvećih Slovenija osvaja svemir

Kada proučavate ostatke željeza-60 uočite skok prije 2,6 milijuna godina, no višak je razbacan 10 milijuna godina unatrag".

Melottov tim navodi da postoje drugi dokazi za seriju supernova u arhitekturi Svemira.

Bez obzira na to je li bila jedna supernova ili serija, energija koja je nataložila slojeve željeza-60 širom svijeta izazvala je i prodiranje čestica poznatih kao mioni na Zemlju izazivajući rak i mutacije - posebice kod velikih životinja.

"Najbolji opis miona bio bi vrlo teški elektron - no mion je nekoliko stotina puta teži od elektrona", kaže Melott. "Oni vrlo snažno prodiru. U normalnim uvjetima mnogo njih prolazi kroz nas. Najveći dio prolazi ne nanoseći štetu, no oko petine doza zračenja dolazi od miona. Kad val tih kozmičkih zraka pogodi pomnožite te mione s nekoliko stotina.

Zemlja POGLED IZ SVEMIRA Zašto Zemlja sjaji narančasto

Samo mali djelić tih miona imat će djelovanje, no kad je broj toliko velik i energija toliko visoka imate povećani broj mutacija i karcinome - to bi bio glavni biološki utjecaj. Procjenjujemo da bi stopa obolijevanja od raka porasla 50 posto za bića veličine čovjeka a što ste krupniji to gore po vas. Za slona ili kita jako raste doza primljenog zračenja".

Supernova prije 2,6 milijuna godina može biti povezana s izumiranjem velikih morskih vrsta na granici geoloških razdoblja pliocena i pleistocena kada je, prema procjenama, 36 posto životinjskih vrsta izumrlo. Izumiranje je bilo koncentrirano na životinje koje su obitavale u obalnim vodama u kojima su veliki organizmi bili pogođeni većim dozama zračenja miona.

Prema Melottovu znanstvenom timu štete koje su nanijeli mioni proširile su se stotine metara u dubinu oceana postajući veće s većim dubinama. Mioni visoke energije mogu doprijeti dublje u oceane i biti važniji uzročnici bioloških šteta s povećanjem dubine.

MJESEC Ogroman iznos Kamenčići s Mjeseca koje su donijeli Sovjeti prodani na dražbi 855 tisuća dolara

Zračenjem supernove ogromne morske životinje mogle su biti osuđene na propast.

"Jedna od vrsta koje su izumrle prije 2,6 milijuna godina bio je megalodon", kaže Melott. "Zamislite veliku bijelu psinu iz "Ralja" koja je golema - to je megalodon, bio je veličine autobusa. U tom razdoblju nestali su. Pa možemo spekulirati da su mioni igrali ulogu. Zapravo, što je biće bilo veće veći je bio porast primljenog zračenja".

Melott dodaje da nije bilo dobrog objašnjenja izumiranja velikih morskih vrsta.

"To bi moglo biti jedno. Ta promjena paradigme - znamo da se nešto dogodilo i kad se dogodilo pa prvi puta možemo stvarno 'zaorati' i definitivno proučiti stvari. Sada možemo konačno utvrditi koji bi bili učinci zračenja na način kako to ranije nije bilo moguće".

>> Pogledajte razgovor s uglednim atmosferskim fizičarom Brankom Grisogonom o klimatskim promjenama

KRALA DUGI NIZ GODINA
Blagajnicu terete da je 49 klijenata banke oštetila za 8,6 milijuna kuna
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
  • midea:

    nema nikakvih dokaza , ovo je samo trabunjanje koje porezni obveznici plaćaju , isto je sa planetama , svemirom , roverima na Marsu , mjesecu , suncu i zemlji kugli !

  • mksdk:

    Razlog zašto postoji Fe -60 je isti razlogu zašto u kostima fosila ima C-14 i zašto se danas rutinski pronalazi meko tkivo u kostima navodno starim par desetaka milijuna godina. Ujedno, to je razlog zašto život na zemlji još uvijek ... prikaži još! postoji iako znamo da se DNA s vremenom raspada, a ne usavršava. Uglavnom, članak nam donosi još jednu šuplju priču o imaginarnom nedokazivom događaju koji se prezentira kao činjenica.