Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV COVID-19

Europski regulator za lijekove: mRNA cjepiva ne uzrokuju izostanak mjesečnice

Zagreb: U Domu sportova cijepljenje bez naručivanja prvom dozom Pfizera
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
10.06.2022.
u 20:31

Odbor Europske agencije za lijekove zadužen za farmakološku procjenu rizika (PRAC) s druge strane još uvijek istražuje slučajeve obilnog krvarenja

Europski regulator za lijekove objavio je u petak da dostupni podaci ukazuju na to da mRNA cjepiva protiv covida-19 ne uzrokuju izostanak mjesečnice.

Procjena je učinjena zbog izvještaja o menstrualnim poremećajima nakon primanja jedne ili dviju doza mRNA cjepiva, bilo Moderne ili Pfizer-BioNTecha.

Poremećaji u menstrualnom ciklusu mogu se pojaviti zbog niza razloga, među kojima i zbog otprije postojećih zdravstvenih stanja, kao i zbog stresa i umora. Zdravstvena tijela istaknula su da su slučajevi zabilježeni i nakon obolijevanja od covida-19

Izostankom menstruacije smatra se stanje kad nema krvarenja 90 i više dana.

Odbor Europske agencije za lijekove zadužen za farmakološku procjenu rizika (PRAC) s druge strane još uvijek istražuje slučajeve obilnog krvarenja nakon cijepljenja spomenutim dvama cjepivima.

Izvještaji o takvim slučajevima, o značajno jačem krvarenju ili onom koje dulje traje i utječe na kvalitetu života, istaknuti su kao potencijalni razlog za zabrinutost nakon što je norveško istraživanje ukazalo na porast broja slučajeva nakon cijepljenja. 

PRAC je u petak izvijestio da je pregledao sve dostupne podatke i da je od proizvođača cjepiva zatražio ažuriran kumulativni pregled slučajeva.

VIDEO Isprobali smo kućni test na koronavirus

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
18:44 11.06.2022.

Naravno da ne uzrokuju. Kao ni miokarditise, ugruške, pad imuniteta, ništa od navedenog.

BI
Biouskoli91
00:03 11.06.2022.

Tako je. mRNA cjepiva sprecavaju celavost, rjesavaju bubuljice, pomazu u otklanjanji celulita. mRNA cjepiva su najsigurnija koja postoje. Potvrdili strucnjaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije