Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Dubrovnik dobio pametni parking, a uskoro i električna taxi vozila

Postavljeno je čak 1900 senzora koji će olakšati pronalazak slobodnog parkirnog mjesta i dovesti do smanjenja prometnih gužvi
10. srpnja 2019. u 16:09 1 komentara 259 prikaza
Smart parking u Dubrovniku
Foto: PR
Pogledajte galeriju 1/3

Dubrovnik je jučer dobio pametni parking koji sada funkcionira na području cijelog grada. Aplikacija za operativni sustav Android operativna, dok će za one koji imaju Appleove telefone biti uskoro odobrena, rečeno je na jučerašnjem predstavljanju u Dubrovniku. Riječ je o najvećem projektu iz segmenta pametnog parkinga i pametnih gradova u Hrvatskoj i regiji te jednom od najvećih projekata pametnog parkinga realiziranom s ovom količinom senzora na NB-IoT mreži u svijetu, a nositelj tog projekta je Hrvatski telekom Vrijednost projekta je 3,2 milijuna kuna.

Grmljavinsko nevrijeme iznad Zagreba Poruka za građane HAKOM objavio važno upozorenje za sva kućanstva u Hrvatskoj

Postavljeno je čak 1900 senzora koji će olakšati pronalazak slobodnog parkirnog mjesta i dovesti do smanjenja prometnih gužvi. Projekt pametnog parkinga u Dubrovniku rezultat je odluke Grada Dubrovnika i komunalnog poduzeća Sanitat Dubrovnik o implementaciji pametnog parkinga. Ovo je početak jedne transformacije povećanja kvalitete života i rješavanje problema u prometu. uskoro dolazi car sharing sustav, a vjerujem da ćemo uskoro postati prvi grad u svijetu  koji ima isključivo električna vozila u taxi sustavu, kazao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika. Ovo je kapitalni projekt ne samo za Dubrovnik nego i za cijelu Hrvatsku, kazao je Tomislav Tabak, direktor Sanitata.

Partneri Hrvatskog telekoma u provedbi projekta bili su tvrtka Mobilisis, proizvođač senzora za detekciju vozila i displeja za sudionike u prometu te IoT platforme za rad senzora, tvrtka Profico koja je bila zadužena za izradu aplikacije za mobilne uređaje namijenjene građanima te tvrtka Furia koja je omogućila ugradnju i aktivaciju senzora na terenu.

„Čak i u tehnološki naprednijim zemljama ne postoji ovako obuhvatan projekt pametnog parkinga koji bi bio realiziran na najmodernijoj NB-IoT mreži i čija bi iskustva mogli slijediti, pa će, vjerujemo, mnogi slijediti naša. Hrvatski Telekom strateški je orijentiran prema izgradnji pametnih gradova i njihovoj digitalnoj transformaciji koja uključuje primjenu suvremenih tehnologija radi povećanja kvalitete života građana, optimizacije lokalnih resursa i razvoja poduzetništva“, istaknuo je Saša Kramar, član uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike HT-a.

Promet Hoće li pomoći? Od 2020. godine svi novi auti u EU morat će imati ovaj sustav

Senzori koji su postavljeni na svako parkirališno mjesto u gradu točno mogu detektirati kada se na njemu nalazi automobil, odnosno je li pojedino mjesto slobodno ili zauzeto, a tu informaciju zatim šalju na centralno mjesto te besplatnu aplikaciju dostupnu građanima. S obzirom na broj senzora kao i činjenicu da su postavljeni na području cijelog Dubrovnika, riječ je o jednom od najvećih integriranih rješenja pametnog parkinga realiziranom na Narrowband IoT (NB-IoT) mreži u čitavom svijetu te najvećem projektu iz segmenta pametnih gradova u Hrvatskoj i regiji. 

Kako bi vozači u svakom trenutku mogli vidjeti koje je parkirno mjesto slobodno, te prema tome planirati gdje bi se mogli parkirati, napravljena je i posebna aplikacija za mobilne uređaje koja je dostupna svima, kako građanima Dubrovnika tako i turistima. Samim tim se štedi vrijeme vozačima u traženju slobodnog parkirnog mjesta te smanjuju gužve uzrokovane dobrim dijelom upravo vozačima koji kruže ulicama u potrazi za raspoloživim mjestom.

Na pojedinim mjestima u gradu postavljen je i sustav od dvadeset javnih informativnih displeja kako bi se i onim građanima koji ne koriste aplikaciju omogućio uvid u slobodna parkirna mjesta nekoliko ulica ranije te kako bi na vrijeme mogli vidjeti koje je mjesto raspoloživo.

Klima u autu Borba protiv vrućine Evo što morate učiniti da bi vam klima u autu radila bez problema

Kako bi senzori bili što učinkovitiji i isplativiji, a samo rješenje pametnog parkinga dugoročno održivo, razvijeno je na NB-IoT mreži Hrvatskog Telekoma. Ova se mreža temelji na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže i omogućuje spajanje iznimno velikog broja povezanih IoT uređaja. Odlikuje ju odlična rasprostranjenost, niski troškovi, visoka kvaliteta signala te visoka razina sigurnosti i pouzdanosti sukladno globalnim telekomunikacijskim standardima u mobilnim mrežama.

Projekt pametnog parkinga ponajprije je u službi građana jer omogućuje vozačima brži i jednostavniji pronalazak slobodnih parkirnih mjesta, nudi im najbliža alternativna slobodna parkirna mjesta i navođenje do njih, te pravičniju naplatu i kontrolu. Koristi za građane višestruke su – od manjih prometnih gužvi te uštede vremena i goriva, do manje razine stresa i manje emisije štetnih plinova.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • gorankrmpotić:

    Bravo, ovakvo rješenje treba svakom gradu. Nadam se kako će i Zagreb uskoro dobiti ovakav sustav jer bi nam svima pomogao i uštedio puno vremena i novaca, a istovremeno smanjio zagađivanje središta grada.