Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Design thinking – sinonim za inovativnost

Dizajnerski način razmišljanja može promijeniti način na koji 
razvijate proizvod, uslugu, proces – pa čak i strategiju.
06. studenoga 2019. u 16:00 0 komentara 85 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Počevši se davnih 1960-ih polako razvijati kao pristup kreativnom rješavanju problema, ponajprije na području samog dizajna, Design Thinking je do danas pod istu kapu skupio velik broj najboljih alata i tehnika iz područja razvoja kreativnosti te socijalnih i računalnih znanosti. Definiran na različite načine, nazivan metodom, pristupom, okvirom, procesom pa čak i mindsetom, u njegovu centru uvijek je čovjek, a polazni element ideja kako je dublje razumijevanje problema i situacije onih za koje nešto stvaramo ili čiji problem rješavamo, od velike važnosti za našu sposobnost odgovora. Upravo je taj koncept empatije ili stavljanja u tuđe cipele ono što Design Thinking čini različitim i što mu je donijelo veliku popularnost kao jedinstveni okvir za stvaranje inovacija.

‘Power of data’ Predstavljeni najnoviji trendovi poslovnih i tehnoloških rješenja: Snaga je u podacima

Različitost, količina, ludost

U posljednjih dvadesetak godina Design Thinking je najprije izašao iz okvira dizajna, a onda postao sinonimom za inovativnost – mnoge tvrtke uvele su ga u nekom obliku u svoje poslovanje, formirani su posebni odjeli za Design Thinking, sveučilišta su ga uvela u svoje kolegije, a putem su se razvile i različite varijacije u primjeni samog koncepta. Ono što je kod svih više-manje jednako pet su osnovnih faza od kojih se Design Thinking sastoji – empatija, definicija, stvaranja ideja, izrada prototipa i test.

Vjeran Vrbanec Pokretač rasta i razvoja gospodarstva 'Hrvatska je inovativna zemlja, jedino se o inovacijama premalo zna'

Empatija je prva faza Design Thinking procesa u kojoj se uživljava u radnje, razmišljanja i osjećaje korisnika. Za razliku od empatije u kojoj se ponajprije analizira (korisnik), faza definicije sintetizira sve prikupljene informacije i preslaguje ih međusobno zato da od njih formira razumljivu definiciju korisnikova problema (ili potrebe). Upravo je problem ono što nas dalje fokusira i usmjerava te potiče na stvaranje ideja. Iako ne postoje striktno propisana pravila, nešto je kod Design Thinkinga poželjno. Tako je poželjno da sudionici budu ljudi različitih profila, svatko ima pravo izreći svoje mišljenje, istovremeno se vodi samo jedna konverzacija, nema osuđivanja, potiče se i naglašava vizualno izražavanje (crteži umjesto tekstova, razne mape i slično), nema loših ideja, količina je važnija od kvalitete, potiču se lude ideje... Različitost, količina i ludost posebno su naglašeni u fazi stvaranja ideja (Ideate). Cilj je ove faze generirati što veću količinu ideja (koje rješavaju problem ili zadovoljavaju potrebu definiranu u fazi prije) kako bi se među njima na kraju iskristalizirale one najbolje, najpraktičnije ili najinovativnije.

 | Autor :

Neobična ljubav između Design Thinkinga i post-ita, među ostalim, leži u nastojanju da se ništa ne izgubi, što je posebno bitno kod ideja. Zato se u praksi najčešće dodaje i pravilo jedan papir = jedna ideja. Post-it je za to idealan. S markerima umjesto olovaka – još bolje :) Preostale dvije faze Design Thinkinga – izrada prototipa i test – jasne su same po sebi. Zavisno od teme i rješenja prototipi mogu biti i skice, crteži ili kreacije od svega što vam je pri ruci (vjerujemo kako svi znadete priču o iPhoneu na čičak traci koji je bio prvi prototip Apple Watcha.)

Anđelka Strajher, predsjednica uprave Megatrend poslovnih rješenja, u data centru Megatrenda MEGATREND Znate li kolika je vrijednost vaših podataka u novcu

Motiviranje zaposlenih

“Dizajnerski način razmišljanja može promijeniti način na koji razvijate proizvod, uslugu, proces – pa čak i strategiju”, napisao je 2008. u Harvard Business Reviewu Tim Brown, jedan od najvažnijih zagovaratelja Design Thinkinga. Ako je suditi po onima koji ga primjenjuju – u pravu je. Tvrtka Megatrend poslovna rješenja razvila je i posebnu inačicu Design Thinking metodologije za izradu funkcionalnih specifikacija softverskih aplikacija, a njeni konzultanti održavaju radionice za vanjske korisnike. Tvrtka Megatrend poslovna rješenja će tako 21. studenoga održati Design Thinking radionicu na temu “Motivirajte zaposlenike bez povećanja plaće”’. Za više detalja s nama kontaktirajte na poslovna.rjesenja@megatrend.com.

Poslovna analitika i kvalitetna poslovna rješenja

Već tradicionalna konferencija Power of Data u organizaciji tvrtke Megatrend poslovna rješenja i poslovnog tjednika Lider održala se 18. listopada 2019. u hotelu Academia u Zagrebu. Konferenciji je nazočilo 170 sudionika kojima su predstavljeni najnoviji trendovi iz područja poslovnih i tehnoloških rješenja.

U pozdravnom govoru Anđelka Strajher, predsjednica uprave Megatrend poslovnih rješenja, okupljenima je predstavila najznačajnija postignuća tvrtke koja idući mjesec obilježava 30 godina poslovanja. Zora Hollá, team leader za Cognitive Systems iz IBM-a, u sklopu svog uvodnog izlaganja uvela je sudionike u konferencijski program objasnivši na primjerima kako je danas došlo do velikog ubrzavanja tehnologije i poslovanja te koju ulogu u svemu tome ima umjetna inteligencija. Asya Kotler, direktorica prodaje EMEA iz SQreama, istaknula je sve veću važnost podataka u poslovnom svijetu.

Predstavila je SQream bazu podataka nove generacije i sve prednosti koje ima nad tradicionalnim bazama podataka. Mario Jurić, voditelj Big Data & Data Science tima Megatrend poslovnih rješenja, prezentirao je konkretni primjer projekta predviđanja potražnje za Heraldi, ekskluzivnu trgovinu vodećih svjetskih modnih brendova. Predviđanje se temeljilo na podacima koje je tvrtka imala od 2013. Napravljeni model rezultirao je točnijim naručivanjem asortimana i optimizacijom zaliha. Konzultant za poslovna rješenja Megatrend poslovnih rješenja Ivan Šemeš predstavio je IBM Cognos Dashboard i Story, dva alata koja omogućuju vizualni prikaz informacija te što sve korisnik može uz različite izvore podataka i specifičnosti programa poput virtualnog asistenta koji pomaže u izradi dashboarda i analizi podataka. Domagoj Marić i Valentino Vukadinović predstavili su IBM PowerAI Vision platformu koja upotrebom modela dubokog učenja u realnom vremenu otkriva objekte i klasificira slike. Sudionici su se upoznali s raznim mogućnostima korištenja računalnog vida.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.