Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruđer i BASF-a

Chemgeneration – odgoj za održivi razvoj

Institut Ruđer Bošković organizirao manifestaciju u čast održive budućnosti
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
05.04.2018.
u 15:12

Iskorištavanje otpada kao sirovine i obnovljivog izvora za nove proizvode glavna je tema 20 radionica za srednjoškolce

Na Institutu Ruđer Bošković predstavljen je jučer znanstveni program za edukaciju srednjoškolaca na temu održivog razvoja pod nazivom Chemgeneration. Riječ je o programu multinacionalne kemijske tvrtke BASF koji se odvija u suradnji s visokim znanstvenim institucijama poput Ruđera u 11 svjetskih zemalja.

Sve o cirkularnoj ekonomiji

Kako je rekao dr. sc. Tomislav Portada koji je stručni voditelj programa u javnosti se često zaboravlja kako se često korištena skraćenica STEM ne odnosi samo na ono što konkretno označava, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, već su iza nje i druge prirodne znanosti, poput kemije, fizike, biologije, geologije. Program je namijenjen učenicima u dobi od 14 do 18 godina. Studenti i znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković kroz zanimljive kemijske eksperimente prvo će provest će 32 učenika Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca koji će steći znanja o cirkularnoj ekonomiji te edukaciju na polju održive budućnosti.

– Polaznici će izvesti četiri vježbe iz kemije kojima je zajedničko to da se bave temom recikliranja materijala, konkretno vode, papira plastike i metala. Razvoj tehnologije nosi sa sobom i neke neželjene posljedice poput zagađenja okoliša pa je naša dužnost i obaveza brinuti se o tome da se to zagađenje svede na minimum. Jedan od načina na koji to možemo postići jest iskorištavanje otpada kao sirovine i obnovljivog izvora za nove proizvode. Upravo je to glavna tema ovih radionica, a prilagođene su svim učenicima srednjoškolskog uzrasta – pojasnio je dr. Portada.

Popularizacija kemije

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith zahvalio se BASF-u što je prepoznao Institut kao idealnog partnera za svoj projekt.

– U sklopu Chemgenerationa održat će se ukupno 20 radionica na kojima ćemo ugostiti veliki broj učenika srednjoškolskog uzrasta te im pokazati kako kemija, ali i znanost općenito, uz velik društveni i gospodarski značaj može biti i izuzetno zabavna. U program je uključeno 12 kemičara s Instituta koji će u programu sudjelovati kao voditelji – rekao je dr. Smith.

Otvorenju međunarodnog programa Chemgeneration nazočili su Simon Franko, izvršni direktor tvrtke BASF Croatia i Thomas E. Schultze, veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije