Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više slojeva zaštite

Američki zdravstveni djelatnici preporučuju nošenje dvije maske, otkrivaju kako je najučinkovitije

Obavijest o obaveznom nošenju maske za lice
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
26.01.2021.
u 16:07

Bolje je koristiti dvoslojnu platnenu masku za vanjski sloj i jednokratnu kiruršku masku za unutarnji, umjesto zajedničkog korištenja dvije jednoslojne maske

Američki zdravstveni djelatnici već dugo savjetuju ljudima da nose zaštitnu masku s tri sloja zaštite, kiruršku masku ili masku N95 za zaštitu od novog koronavirusa, a ravnatelj Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Anthony Fauci ustvrdio je kako je dobro nositi dvije maske odjednom. 

"Ako imate fizički pokrivač s jednim slojem, stavite drugi sloj, jednostavno je razumno da bi to bilo učinkovitije", rekao je Fauci.

Nošenje dvostruke maske više je ili manje učinkovito ovisno i o tipu maski koje se nose. Primjerice, kako piše Science Alert, bolje je koristiti dvoslojnu platnenu masku za vanjski sloj i jednokratnu kiruršku masku za unutarnji, umjesto zajedničkog korištenja dvije jednoslojne maske. 

Svaki od tri sloja služe za različitu svrhu. Vanjsku sloj štiti od prskanja i kapljica, srednji sloj filtrira, a donji sloj upija slinu i znoj. 

VIDEO Još nema popuštanja mjera. Božinović: “Najgora je opcija da se nešto naglo otvori pa onda naglo trebate zatvoriti.”

Drugi način dvostrukog korištenja maski mogao bi biti korištenje dvoslojne platnene maske te vizira za lice.

Nošenje dvije maske odjednom ne znači da bi se trebalo prestati pridržavati drugih mjera. Unatoč tome, još uvijek bi se trebalo pridržavati propisane distance, redovito prati ruke te izbjegavati okupljanja u zatvorenom prostoru. 

 

Ključne riječi

Komentara 10

MA
Majkomoja
16:48 26.01.2021.

Meni se čini da tri maske još bolje štite a kad bolje razmislim...

EP
Epil
17:01 26.01.2021.

Siguran sam da je jos ucinkovitije prebaciti jedan sloj deke preko lica, pa sloj jorgana, a ispod svega jos jedan sloj posteljine. Tko moze, bilo bi dobro i kompletne gace jos preko lica navuci, po mogucnosti koristene, te ubijaju i koronavirus i vlasnika lica, pouzdano i provjereno.

TA
Tajg
16:31 26.01.2021.

Đikića bi reka:sasvim učinkovito! Njemački stručnjaci ,samim ti i ja savjetujemo duple maske,dva tamona u nos i repicu u usta. Jedan problem manje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije