Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

11.000 znanstvenika upozorava: Zbog klimatske krize prijete nam nečuvene patnje

"Znanstvenici imaju moralnu obvezu jasno upozoriti čovječanstvo na bilo koju veliku egzistencijalnu prijetnju", kažu potpisnici teksta objavljenog u utorak u časopisu Bioscience
05. studenoga 2019. u 18:44 45 komentara 6099 prikaza
Foto: Getty Images

Više od 11.000 znanstvenika iz 153 države proglasilo je izvanredno stanje za klimu upozorivši da ono može donijeti "nečuvene patnje" ako se hitno ne poduzme akcija radi očuvanja biosfere. 

Emmanuel Macron Emmanuel Macron: 'Klimatska suradnja između Kine i Europske unije je presudna'

"Znanstvenici imaju moralnu obvezu jasno upozoriti čovječanstvo na bilo koju veliku egzistencijalnu prijetnju", kažu potpisnici teksta objavljenog u utorak u časopisu Bioscience.

"Unatoč 40 godina svjetskih pregovora o klimi, uz nekoliko iznimaka, općenito smo poslovali uobičajeno i uvelike smo propustili uhvatiti se u koštac s tim osjetljivim pitanjem", piše savez znanstvenika, a predvode ih William Ripple i Christopher Wolf sa Sveučlilišta (američke savezne) države Oregon.

"Klimatska kriza stigla je i ubrzava se brže nego što je većina znanstvenika očekivala", pišu potpisnici.

Ilustracija PRIJATNJA PRIOBALJU Alarmantno upozorenje: Porast razine mora pogodit će u idućih 30 godina 340 milijuna ljudi

Preporučuju šest koraka koji bi trebali ublažiti najpogubnije učinke klimatskih promjena: zamijeniti fosilna goriva niskougljičnim obnovljivim izvorima; smanjiti emisije onečišćivača poput metana; zaštititi ekosustave na Zemlji; jesti uglavnom hranu baziranu na biljkama, a manje na proizvodima životinjskog podrijetla; stvarati gospodarstvo bez korištenja ugljika; stabilizirati svjetsku populaciju.

Znanstvenici kažu da su ohrabreni nedavnim manifestacijama mladih ljudi koji petkom upozoravaju vlade da krenu u akciju za spas planeta kao i drugim temeljnim kampanjama. Kao Savez svjetskih znanstvenika, potpisnici ističu da su spremni pomoći vladama i svim koji donose odluke u poslovanju i razvoju u ostvarenju pravednog prijelaza na obnovljivu i pravednu budućnost.

Čovječanstvo treba postupati tako "da održi život na planetu Zemlji, našem jedinom domu", navode potpisnici. 

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Kaj vam ne bi lakše bile ostavit link na originalni članak mjesto kaj se patite prijevodom "neviđene patnje" pa onda dvaput ponavljate isti tekst vu članku ?!

 • srecka.janja:

  Panika oko cega? Hoce novac. Od koga? Nek narod puste na miru, a Soros i stvaraoci novog svjetskog poretka nek finansiraju taj problem jar ga sami panicare. Njima su vaznije kojekave udruge koje truju dusu covjeka, nego zdrvi uvjeti za ... prikaži još!za zivot tog istog covjeka.

 • Cafa:

  Ja se vozim na 3 cilindra zbog ovakvih genija, skinuli su 1 da bi motor kao manje uzrokovao klimatske promjene.