Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Klimatska suradnja između Kine i Europske unije je presudna'

Kina i Francuska obećale su na ovogodišnjem summitu G20 da će 'aktualizirati' svoje doprinose u borbi protiv klimatskih promjena izvan trenutnih kako bi pokazali 'svoje najveće moguće ambicije'
05. studenoga 2019. u 09:37 2 komentara 150 prikaza
Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Suradnja između Europe i Kine na smanjenju emisija plinova odgovornih za klimatsko zagrijavanje bit će "presudna", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak, nakon što je Trumpova administracija podnijela formalan zahtjev za povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimi.

globalno zagrijavanje Utjecaj na bolesti Klimatske promjene u 20 godina usmrtit će dodatnih 250 tisuća ljudi

Američki korak prvi je formalni korak u jednogodišnjem procesu izlaska iz globalnog saveza za borbu protiv klimatskih promjena, dio šire strategije Donalda Trumpa da smanji pretjeranu regulaciju u američkoj industriji. To se međutim zbiva u vrijeme kad mnogi znanstvenici i svjetske vlade zahtijevaju hitnu akciju da se izbjegne katastrofalni utjecaj na globalno zagrijavanje.

Kina i Francuska obećale su na ovogodišnjem summitu G20 da će "aktualizirati" svoje doprinose u borbi protiv klimatskih promjena izvan trenutnih kako bi pokazali "svoje najveće moguće ambicije".

Klimatski sporazum sklopljen 2015. u Parizu potiče zemlje da daju snažnija obećanja ako su to u stanju učiniti. "Želimo li biti u skladu s Pariškim sporazumom, sljedeće godine morat ćemo povećati svoje obveze da smanjimo emisije, i moramo potvrditi nove obveze za 2030. i 2050.", rekao je.

Angela Merkel SKUP U ERFURTU Merkel traži dodatne napore u borbi protiv klimatskih promjena

"Suradnja između Kine i Europske unije u tom poštivanju je presudna", dodao je Macron.  "Sljedeće godine, moramo u skladu s programom poboljšanja, kolektivno preuzeti zadaću", istaknuo je.

U obraćanju novinarima prije toga, ured francuskog predsjednika službeno je izrazio žaljenje zbog američkog koraka te rekao da će Macron i Xi potvrditi svoju predanost Pariškom sporazumu.

"Žalimo zbog toga i to čini francusko-kinesko partnerstvo u pogledu klimatskih promjena i bioraznolikosti još potrebnijim", rekao je dužnosnik želeći ostati anoniman te dodao da "dogovor koji će biti sutra potpisan uključuje i poglavlje o neopozivosti Pariškog sporazuma".

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • oo8787:

    Tko će to platiti? Hrvatski porezni obveznici? To je sve posljedica ulaska u EU, prvo ti svašta obećaju, a onda ti nametnu svakakve poreze, nadam se da će hrvatski narod uvidjeti da je Hrvatska treba biti potpuno samostalna a ne ... prikaži još! pod upravom nekakvih unija.

  • aabbcc:

    Jedino im ratovi i bombardovanja ne uticu na klimatske promjene, zdravlje i zivote ljudi pa tako to i ne spominju na sumitu G-20 i slicnim sastancima.