Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Emmanuel Macron:

'Klimatska suradnja između Kine i Europske unije je presudna'

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
05.11.2019.
u 09:37

Kina i Francuska obećale su na ovogodišnjem summitu G20 da će 'aktualizirati' svoje doprinose u borbi protiv klimatskih promjena izvan trenutnih kako bi pokazali 'svoje najveće moguće ambicije'

Suradnja između Europe i Kine na smanjenju emisija plinova odgovornih za klimatsko zagrijavanje bit će "presudna", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak, nakon što je Trumpova administracija podnijela formalan zahtjev za povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimi.

Američki korak prvi je formalni korak u jednogodišnjem procesu izlaska iz globalnog saveza za borbu protiv klimatskih promjena, dio šire strategije Donalda Trumpa da smanji pretjeranu regulaciju u američkoj industriji. To se međutim zbiva u vrijeme kad mnogi znanstvenici i svjetske vlade zahtijevaju hitnu akciju da se izbjegne katastrofalni utjecaj na globalno zagrijavanje.

Kina i Francuska obećale su na ovogodišnjem summitu G20 da će "aktualizirati" svoje doprinose u borbi protiv klimatskih promjena izvan trenutnih kako bi pokazali "svoje najveće moguće ambicije".

Klimatski sporazum sklopljen 2015. u Parizu potiče zemlje da daju snažnija obećanja ako su to u stanju učiniti. "Želimo li biti u skladu s Pariškim sporazumom, sljedeće godine morat ćemo povećati svoje obveze da smanjimo emisije, i moramo potvrditi nove obveze za 2030. i 2050.", rekao je.

"Suradnja između Kine i Europske unije u tom poštivanju je presudna", dodao je Macron.  "Sljedeće godine, moramo u skladu s programom poboljšanja, kolektivno preuzeti zadaću", istaknuo je.

U obraćanju novinarima prije toga, ured francuskog predsjednika službeno je izrazio žaljenje zbog američkog koraka te rekao da će Macron i Xi potvrditi svoju predanost Pariškom sporazumu.

"Žalimo zbog toga i to čini francusko-kinesko partnerstvo u pogledu klimatskih promjena i bioraznolikosti još potrebnijim", rekao je dužnosnik želeći ostati anoniman te dodao da "dogovor koji će biti sutra potpisan uključuje i poglavlje o neopozivosti Pariškog sporazuma".

Komentara 2

OO
oo8787
10:40 05.11.2019.

Tko će to platiti? Hrvatski porezni obveznici? To je sve posljedica ulaska u EU, prvo ti svašta obećaju, a onda ti nametnu svakakve poreze, nadam se da će hrvatski narod uvidjeti da je Hrvatska treba biti potpuno samostalna a ne pod upravom nekakvih unija.

AA
aabbcc
21:49 05.11.2019.

Jedino im ratovi i bombardovanja ne uticu na klimatske promjene, zdravlje i zivote ljudi pa tako to i ne spominju na sumitu G-20 i slicnim sastancima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije