Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika obljetnica

Smajli slavi 30 rođendan - znate li tko ga je prvi put upotrijebio?

smajli,emoticon
09.09.2012.
u 19:09

Profesor Scott Fahlman tvrdi da ga je prvi put upotrijebio u e-mailu 1982. godine

Popularni smajliji uskoro će proslaviti 30 godina, ako je vjerovati američkom profesoru Scottu Fahlmanu koji tvrdi da ih je počeo koristiti 1982. godine. Točnije, u 11.44 sati 19. rujna 1982. godine, piše Independent.

Fahlman, koji predaje fiziku na sveučilištu Carnegie Mellon u Pittsburghu, kaže kako je simbol nasmiješenog lica sastavljen od interpunkcijskih znakova prvi put upotrijebio u e-mailu kako bi studentima pomogao razlikovati službenu poštu od one nešto opuštenijeg tona. Nije ni slutio koliko će popularan taj simbol postati.

- Očekivao sam da bi mogao zabaviti nekoliko mojih prijatelja i to je to - priča Fahlman, koji originalni mail nije sačuvao pa nema konkretni dokaz kojim bi mogao potkrijepiti svoju tvrdnju.

Poruka se suprotno njegovim očekivanjima proširila računalnim mrežama ranih osamdesetih, a smajliji su već u nekoliko mjeseci postali dobro znani. Razvoj tehnologije i maštovitost korisnika u međuvremenu su doveli do poplave različitih varijacija temu, a neke od njih, poput onih modernih koji prikazuju žuta lica koja se doista smiješe, mršte ili smiju, Fahlman ne voli.

- Mislim da su ružni i da uništavaju izazov da smislite kako na domišljat način izraziti osjećaje korištenjem standardnih znakova na tipkovnici - objašnjava Fahlman.

Ključne riječi

Komentara 3

BI
billynik
20:10 09.09.2012.

Nije on nego ja

DR
drznedaj
19:35 09.09.2012.

Nije istina, forrest gump je prvi obrisao facu i ostao je smajli :)

OB
-obrisani-
19:58 09.09.2012.

smajli je koristen u rekonstrukciji hidroelektrana , bio je inzenjer cak 1979 g.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije