Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
superbrzi ''maglev''

Japan postavio novi rekord u brzini vlaka: 603 km/h!

Magnetski levitirajući vlak
Foto: Reuters video screenshot
1/2
21.04.2015.
u 09:59

Rekord je postavio tijekom pokusne vožnje u blizini planine Fuji.

Japanski magnetski levitirajući vlak postavio je novi svjetski rekord -postigao je brzinu od 603 kilometara na sat, javlja BBC.

Rekord je postavio tijekom pokusne vožnje u blizini planine Fuji. Prijašnji rekord inače je iznosio 590 kilometara na sat, a postavio ga je isti vlak tijekom pokusne vožnje prošlog tjedna.

Kompanija Središnja japanska željeznica koja je vlasnica vlakova želi uspostaviti liniju magnetskih levitirajućih vlakova između Tokija i Nagoye do 2027. Put od 280 kilometara trebao bi trajati samo 40 minuta. 

Putnici se ipak neće voziti rekordnim brzinama jer je kompanija izvijestila da će se vlakovi kretati maksimalno 505 kilometara na sat.

>> Superbrzi vlak: Dizajniran je po uzoru na mač, a juri 500 km/h

Komentara 3

IV
ivanjoksimovic
12:03 21.04.2015.

Super je to za velike razdaljine, ali kod nas bi bilo neizvodljivo. Ne bi stigao ni do pola da ubrza a vec bi morao da koci pred iducu stanicu. Manji smo. Nama treba kvalitetna zeleznica do 250km/h koja bi povezala luke sa Zagrebom i dalje ka Madjarskoj, Austriji i Nemackoj, pre svega za transport robe.

MA
Makava
11:45 21.04.2015.

Znaci fali nam još 600 km/h da ih stignemo! :-D

OB
ObrenM
10:34 21.04.2015.

Takove brzine su samo za mazohiste.Obzirom na Japansku tradiciju Kamikaza i harakirija ne sumnjam,da ce biti dovoljno kandidata za put u nigdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije