Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Pandora

Uhićeni carinici u BiH državu oštetili za milijardu eura!

Kemal Čaušević
Foto: Zvonimir Ćorić/PIXSELL
18.06.2014.
u 09:48

Riječ je o najvećoj akciji do sada u kojoj se pretražuju objekti na području Sarajeva, Ilidže, istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja...

Nelegalnim uvozom tekstila i carinjenjem motornih vozila Bosna i Hercegovina je do 2011. godine oštećena za više od milijardu eura, potvrdio je Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na izvanrednoj konferenciji za medije u Banjoj Luci nakon uhićenja više desetina osoba u akciji Pandora koja je započela jutros diljem BiH. Među njima su i Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (na fotografiji) te Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine. U akciji sudjeluje više od 300 policajaca, donose Nezavisne.com.

"Kemal Čaušević je kriminalac. Ja sam to godinama govorio", izjavio je Mehmedalija Osmić, predsjednik Sindikata zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) i dodao da su "oni" dio uzimali sebi, a dio dijelili ljudima van UIO.

Osumnjičeni su pod istragom zbog koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdili su da su pretražili više objekata na području Sarajeva, Ilidže, istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboj Juga, Tešnja, Čelinca, Banjaluke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Kotor-Varoša, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika.

>> Drama u BiH: Pretražen Budimirov ured, uhićen Petar Barišić

Komentara 11

NO
novalastavica
12:10 18.06.2014.

Samo love sitnu ribu. Zasto ne procesuiraju Linica I Mesica za pocetak. Znaju I price na grani za tajni racun u italiji I za Patriju. Kad ce udbok postat uskok I raditi po zakonu bez nedodirljivih?

Avatar lapolapo
lapolapo
11:39 18.06.2014.

Eto i u BiH,a Hrvatska nema ni snage niti volje da napravi sličnu akciju,ZAŠTO? znaju oni koji su plaćeni za to,a ne rade na tome.....

KA
kafka
10:47 18.06.2014.

Samo 30.?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije