Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbija bez vlade

Vučić odgađa vladu zbog pritiska Putina

Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic arrives to attend the Western Balkans summit at the Elysee Palace in Paris, France, July 4, 2016. REUTERS/Regis Duvignau
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
07.07.2016.
u 16:00

Skupština je konstituirana zadnjeg dana, a očekuje se da će i vlada biti formirana u zadnji trenutak, u drugoj polovici kolovoza

Je li ruski pritisak presudan kamen spoticanja zbog kojega ni dva i pol mjeseca nakon izvanrednih izbora održanih 24. travnja Srbija još nema vladu? Naime, Aleksandar Vučić sa svojom koalicijom koja je na izbore išla pod parolom “Srbija pobjeđuje” ima većinu i sve konce u svojim rukama.

Doduše, sada Srpska napredna stranka ima 98 zastupnika, dok ih je u prošlom sazivu imala 135, a sada cijela Vučićeva koalicija 131 mjesto pa izborni uspjeh očito nije bio onoliki koliki je Vučić očekivao. Zašto Srbija još nema vladu, pitanje je na koje se u Srbiji ne zna pouzdan odgovor, a Vučić je više puta najavljivao da će formirati vladu do ovog ili onog roka, ali za sada od toga ništa. Krajem lipnja odustaje od najava pa kaže da – ne može reći kad će vlada biti formirana.

– Kada će vlada biti formirana, doznat ćete tri dana prije formiranja, kada pošaljem prijedlog u Narodnu skupštinu – rekao je 27. lipnja. I za konstituiranje skupštine čekalo se do krajnjeg zakonskog roka, 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, upozorava srbijanski političar i analitičar Žarko Korać dodajući da sve vodi prema tome da bi se formiranje vlade moglo rastegnuti do krajnjeg roka. Taj je rok u drugoj polovici kolovoza. Zašto Vučić čeka tako dugo? Miloš Vasić, kolumnist tjednika Vreme, kaže da pravi odgovor ne zna nitko.

– Mislim da Vučić na laganoj vatri prži sve potencijalne partnere i ministre uživajući u situaciji u kojoj ih drži u nervozi i neizvjesnosti, tako kontrolira i koalicijske partnere i vlastiti stranački aparat – kaže Vasić. Korać također misli da je to jedno od mogućih objašnjenja.

– Rezultati izbora bili su predvidljivi, nije bilo iznenađenja, a ipak je Narodna skupština bila konstituirana tek zadnjeg dana roka, iako je i sada kao i u prijašnjem sazivu predsjednica Maja Gojković. Neki to tumače željom da se kandidate za funkcije drži u strahu – kaže Korać. Drugo objašnjenje upućuje na jače političke igrače.

– Drugo je objašnjenje da je Vučić pod pritiskom Rusije pa zbog toga odgađa jer mora zadovoljiti različite apetite i složiti križaljku u kojoj će i ruski zahtjevi biti prihvaćeni, među ostalima i da u vlast opet uđe Ivica Dačić i njegova Socijalistička partija Srbije – kaže Korać. 

>> Vučić o blokadi Srbije: 'Nisam netko tko će prešutjeti i ne ukazati na sve neistine kojima su se služili'

Komentara 17

Avatar superhik74
superhik74
23:06 07.07.2016.

Mamu li mu Putinovu, danas je naredio kisi da padne pa sam pokisao.

MA
makiii
20:03 07.07.2016.

Drago mi je da mogu saznati pravu istinu o Vucucu.. u Srbiji pričaju drugačije. ..

Avatar SarmaKarma
SarmaKarma
00:17 08.07.2016.

Gomila gluposti. I Korac i Vasic su fosili kojih se niko ne bi setio da ih vi ne izvlacite iz naftalina. Osim toga - vi u HR nemate vladu vec godinu dana - da vas ljubazno podsetim !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije