Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.10.2014. u 12:00

Porezi na rad i tvrtke u Hrvatskoj trostruko su manji nego li u Italiji, ali manji i od onih u Sloveniji i Austriji

Na dan sastanka na vrhu 15 država Europske unije u Milanu (8. listopada) na kojem se raspravljalo o zapošljavanju mladih i kojem je prisustvovao i hrvatski premijer Zoran Milanović, list talijanskih industrijalaca Sole 24 ore (što je talijanski Financial Times) objavio je kako pedesetak talijanskih poduzetnika iz sjeveroistočnih regija Veneta i Furlanije-julijske krajine, namjerava svoju proizvodnju preseliti u hrvatsku Istru. Osnovana je i nova gospodarska komora, IstroVeneta. Tu istarsko-venetsku komoru osnovalo je 65 poduzetnika. Na osnovu komorskog priopćenja, kako će otprilike pedesetak talijanskih poduzetnika početkom 2015. godine preseliti svoju proizvodnju u Istru, list Sole 24 ore načinio je analizu iz koje proizlazi nešto gotovo nevjerojatnoga:

Porezi na rad i tvrtke u Hrvatskoj trostruko su manji nego li u Italiji, ali manji i od onih u Sloveniji i Austriji, dvjema državama koje, posebno Austrija, privlače talijanske poduzetnike. “Svi prisutni poduzetnici, malih i srednjih poduzeća, označili su kao apsurdni talijanski sustav oporezivanja tvrtki i zaposlenih”, prenio je talijanski list.

Prosječna plaća radnika u Istri je 450 eura mjesečno na što tvrtka treba platiti još 250 eura poreza. Prenosi se i izvješće austrijske agencije za strana ulaganja, Aba-Invest, kako je u prvoj polovici ove godine privučeno 29,5 posto više ulagača u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše ih je bilo iz Njemačke, pa onda iz Italije, upravo zbog poreskih olakšica. Porezi tvrtkama u Italiji trostruko su veći nego u Hrvatskoj: Total tax rate (Ttr) u Italiji iznosi 64,7 posto, a u Hrvatskoj 19,8 posto. Osim toga narednih mjeseci Hrvatska će moći pristupiti europskom fondu od milijarde eura. Prije nekoliko godina bi sama činjenica da neki hrvatski premijer sudjeluje na sastanku s predsjednicima i premijerima Francuske, Njemačke, Italije itd. već bila prvorazredna vijest, a sada se više pažnje poklanja plakanju za već umrlom rafinerijom (u Sisku).

Stvaraju se nove mogućnosti, nove tvrtke, nove industrije. U rafineriju se nije ulagalo, jer se ocijenilo kako u Europi ima previše instaliranog kapaciteta za preradu nafte. Plač za rafinerijom neće je uskrsnuti.

>> 'Rafinerija Sisak je kao neuspješan sportaš s ambicioznim roditeljima'

Komentara 7

Avatar skynet
skynet
12:21 12.10.2014.

Ovaj članak bi valjda trebao biti utjeha što će politička kamarila svojim predanim, višegodišnjim (ne)radom ugasiti domaće rafinerije nafte(?)

AJ
ajam
02:23 13.10.2014.

Ovdje autor teksta pomjesao babe i zabe . Total Tax rate, tj. porezna stopa , pa svi ti brojevi koje je on pomjesao ,samo zbunjuju sve one koji su vec odavno zbunjeni. Bitno je razumjeti da je u Hrvatskoj INAj INA u vlasnistvu DRZAVE. U Italiji vjerojatno nije tako i drzava ubire novac , tj. TAX. Prema tome , Drzava ima izbor da preda preostali dio INE MOL-u i da onda opali visoke Tax-e , a MOL ce onda da razmisli da li mu se isplati proizvodnja u nerentabilnom postrojenju uz visoke Tax-e. itd..itd... Prema tome, plac za rafinerijom u Sisku , a kasnije mozda i u Rijeci , moze samo da se nastavi. To sto u Sisku -vriste- i govore da je rafinerija od nacionalnog interesa ne pomaze. Kapitalizam poznaje samo logiku profita, a toga u Sisku nema i drzava moze jedino sebi povecati porez da placa proizvodnju gubitaka. Smijesno, ali to je ono sto ovi zbunjeni ocekuju.

NE
Nepokolebljiv
18:27 12.10.2014.

"... Porezi na rad i tvrtke u Hrvatskoj trostruko su manji nego li u Italiji ..." Dok god neznanje vlada Hrvatskom dotle nema Hrvatskoj napretka! Rijec "trostruko" matematicki znaci "tri puta VISE" ! To sto mnogi neupuceni govore "trostruko manje"manje" ili "peterostruko manje" bi trebali biti razlomci 1/3 ili 1/5 ili prevedeno u rijec "jedna trecina" ili "jedna petina". Kome ne odgovaraju razlomci mogu se sluziti postotkom: "33%" ili "20%". Kada vecina Hrvata svlada osnove znanja onda ce vam se pruziti prilika biti konkurentni u Europi znanjem i prestat cete biti sirova radna snaga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije