Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Beogradu smo potražili bivše generale bivše JNA

Adžić bolestan, Kadijević u Rusiji

obz_adzic_tx.jpg
import
17.03.2006.
u 19:01

Nakon iznenadne smrti Slobodana Miloševića, ponovno je aktualizirano pitanje što je s haaškim optužnicama protiv nekadašnjih generala JNA. Uz hrvatske medije ovo pitanje potencirali su ovih dana i beogradski, natuknuvši tezu da bi nekoliko njih, u prvom redu Veljko Kadijević i Blagoje Adžić, moglo odgovarati za počinjene zločine, ako ne pred Haaškim sudom, onda pred domaćim sudovima. To je bio i povod da Večernjak u beogradskoj elitnoj četvrti Dedinju pokuša stupiti u kontakt s nekima od njih.

Prvi na redu bio je bivši načelnik Generalštaba JNA Blagoje Adžić koji, prema informacijama koje smo dobili, danas živi u komfornom stanu u Radanskoj ulici na Dedinju.       
 Teško ćete dobiti bilo kakvu izjavu od Adžića, vjerujte mi  sugestivnim tonom uvjeravao nas je general Aleksandar Vasiljević, hrvatskoj javnosti krvavih 90-ih poznatiji kao šef KOS-a koji se godinama spominjao kao autor velike obavještajne akcije pod kodnim nazivom "Labrador". U telefonskom razgovoru general Vasiljević objašnjavao nam je da Adžić već godinama nikoga ne prima.  No, vi ste novinari pa pokušajte  dobacio je nekadašnji čelnik KOS-a koji bio svjedok optužbe u optužnici protiv Miloševića, a danas pripada generaciji "zaboravljenih" generala JNA iznad kojih je godinama visio Damoklov mač u liku haaške optužnice.

Ne javlja se
S obzirom na to da se telefonski broj generala Adžića u informacijama ne može dobiti, broj njegova kontakt-telefona dobili smo preko njegovih bivših vojnih suradnika koji tvrde da ga nisu vidjeli već pet godina, ali general Adžić nije podizao slušalicu. Ostao je uzaludan pokušaj da se uđe u njegov stan u Radanskoj ulici, smješten u manjoj stambenoj zgradi. Prvobitni strah od haaške optužnice i svojevrsno osobno razočaranje u sustav koji je krvavo branio, tvrde naši beogradski sugovornici, pridonijeli su tome da se general Adžić praktično izolirao od bilo kakva kontakta s vanjskim svijetom. 

General je narušena zdravlja, on i supruga žive sami, nemaju potomaka. Ja ga vrlo rijetko viđam, nekad se čujemo telefonom. On vrlo rijetko izlazi iz kuće, ne dolazi na večeri Udruge generala JNA koju smo osnovali prije dvije godine  objašnjava nam bivši dozapovjednik Pete vojne oblasti i glavni pregovarač JNA i Vlade RH general Andrija Rašeta s kojim smo se susreli na Dedinju. Na naš upit zašto je Adžić odabrao svojevrsnu izolaciju, praktično kućni pritvor, general Rašeta odgovorio nam je uz osmijeh:  To morate pitati njega.
Napomenuo je da bivši generali JNA, pa tako i Adžić, nikada ne potenciraju teme vezane uz rat, JNA i raspad Jugoslavije.

Nepisano pravilo
 To je nepisano pravilo. Nikada nitko o tome nije razgovarao  tvrdi naš sugovornik. Za razliku od generala Adžića, bivši sekretar za narodnu obranu SFRJ Veljko Kadijević puno je aktivniji. On umirovljeničke dane provodi na dvije adrese. Osim nekoliko povremenih dolazaka u Srbiju, general Kadijević živi u Rusiji, i to pod zaštitom jedne jake države članice NATO-a. Rašeta tvrdi da je generala Kadijevića posljednji put u Beogradu susreo prije pet, šest godina.   Doista ne znam gdje on živi. O njemu se svašta pisalo, npr. kako je pomagao snagama NATO-a u Iraku, ali ja to ne mogu potvrditi jer ne znam  tvrdi naš sugovornik.

Nema šansi
Identičan odgovor dobili smo i od generala Aleksandra Vasiljevića kojemu je obavještajni rad nekad bio zanimanje. U vezi s mjestom boravka glavnog krivca za napad na Vukovar vlada tolika mističnost da podatke o njegovu boravku nismo mogli dobiti ni u MUP-u Srbije.
Informaciju o Kadijeviću nismo mogli dobiti ni od njegova kolege i nekadašnjeg zamjenika generala Stane Broveta koji danas mirno živi u Beogradu, kao i većina njegovih kolega iz JNA. Naši sugovornici i njihovi bivši kolege tvrde kako nema šanse da se protiv Adžića i Kadijevića podigne optužnica za ratni zločin.


Mladić nije general JNA

Iako su Adžić i Kadijević članovi novoutemeljene Udruge generala JNA, u njezino članstvo nije primljen general Ratko Mladić koji je donedavno primao plaću iz glavnog stožera Vojske SCiG. On nije primljen jednostavno zato što je u vrijeme JNA bio pukovnik, čin generala dobio je u ratu. Zbog toga nije primljen, tvrdi general Andrija Rašeta. O Mladićevu ratnom putu i ulozi u genocidu, zagonetno je kazao kako je i ta epizoda za razmatranje, ali u nekim drugim okolnostima, gdje bi se ispitala i uloga međunarodnih faktora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije