Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrat u izbornoj noći

U Netanyahuovu novom Izraelu za Palestince više neće biti mjesta

Benjamin Netanyahu
Foto: Reuters/ PIXSELL
18.03.2015.
u 19:45

Premijer je u nekoliko dana uspio potaknuti one birače koji ne žele palestinsku državu i nastavak mirovnog procesa

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov Likud uspjeli su u posljednjih nekoliko dana kampanje mobilizirati birače koji naginju nacionalističkoj, desnoj i ultraortodoksnoj vjerskoj opciji.

Upravo izlazak ovih birača bio je presudan za veliki obrat koji se dogodio u izbornoj noći i za njegovu pobjedu. Osvojio je 30 mjesta u Knessetu (od ukupno 120) iako su sve ankete uoči izbora, ali i izlazne ankete, sugerirale da bi premijerov Likud mogao izgubiti izbore ili u najmanju ruku biti izjednačen s Cionističkom unijom (lijevi centar) koju predvodi Yitzhak Hertzog. On i njegova partnerica u Uniji Tzipi Livni nisu uspjeli “razbuditi” svoje birače, osobito one u glavnom gradu Tel Avivu, koji je oduvijek bio bastion izraelske politike lijevoga centra.

Još značajnija pobjeda

Netanyahuova pobjeda zapravo je još veća nego što se na prvi pogled čini zato što je na ove izbore išao sam i osvojio 30 mjesta, dok je prije dvije godine na izbore išao u koaliciji sa strankom Yisrael Beitenu Avigdora Liebermana. Tada su zajednički osvojili 31 mjesto u Knessetu, od čega je Liebermanovih bilo čak 13. Sada Beitenu ima samo 6 mjesta, što Liebermana čini jednim od najvećih gubitnika na ovim izborima.

Hertzog je priznao poraz i čestitao Netanyahuu, koji je već danas objavio s kime će voditi koalicijske pregovore. Već se zna da će u premijerov blok ući Židovski dom Naftalija Bennetta, stanke Shas i Tora te Yisrael Beitenu te stranka Kulanu koju vodi Moshe Kahlon, a koja je prvi put ušla u parlament dobivši 10 mjesta, i to na političkoj agendi vezanoj uz ekonomiju i zaštitu izraelskog stanovništva od divljajućih troškova života. Ako sve te stranke postignu dogovor s Netanyahuom, on će u Knessetu imati 61 ruku, što je ponovno tanka većina kakvu je imao i u posljednje dvije godine.

No Netanyahuova pobjeda mogla bi na međunarodnom planu imati vrlo visoku cijenu za Izrael. On je biračima obećao da će, ako pobijedi i ponovno postane premijer, po svaku cijenu spriječiti osnivanje palestinske države, što međunarodna zajednica, a osobito Sjedinjene države i Europska unija neće dočekati sa zadovoljstvom.

U nemilosti SAD-a

Činjenica da je posljednjih godina Izrael skrenuo udesno i taj korpus birača ne želi ni palestinsku državu, ni nastavak mirovnog procesa, mogla povećati tenzije između Izraela i onih igrača na međunarodnoj sceni koji žele jednom, za svagda barem početi konstruktivno rješavati palestinski problem. A Palestinci su već najavili da će u slučaju Netanyahuove pobjede protiv Izraela pokrenuti niz procesa pred Međunarodnim kaznenim sudom.

Predsjednik Mahmud Abbas mogao bi zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da prizna palestinsku državu. Ako Netanyahu nastavi rušiti palestinske domove u okupiranom istočnom Jeruzalemu i graditi židovska naselja, napetosti i razdor unutar zemlje mogli bi postati takvi da nagnaju međunarodnu zajednicu da okrene ploču, pritisne Izrael, pa čak i da mu nametne sankcije. Ako Netanyahu doista zagorča i posljednje godine Obamina mandata, mogao bi i SAD, svoga sigurnog saveznika, okrenuti protiv sebe.

>> Netanyahu slavi nakon izbora: Ovo je velika pobjeda za građane Izraela

Komentara 14

Avatar Abcd....
Abcd....
20:22 18.03.2015.

Nece ni njima biti mjesta u civiliziranom svijetu pa neka se svi odsele u tel aviv.

Avatar antonija17
antonija17
20:23 18.03.2015.

Izraelci nisu nista bolji od Milosevica ili Hitlera.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:03 18.03.2015.

Iz Ciona ništa nova. Samo primitivna genocidna retorika. Braća po dolaru s vehabijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije