Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRATKO, JASNO I UČINKOVITO - ZASAD

Trumpova 'Twitter vlast': Reality u Bijeloj kući

Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
05.01.2017.
u 22:18

S novim predsjednikom u Washington će doći i novi stil vladanja koji bi se slobodno mogao nazvati – “što na umu, to na drumu”

Prvo zasjedanje novog američkog Kongresa, koje je nešto kasnije budući predsjednik Donald Trump “garnirao” s nekoliko žestokih tvitova, pokazalo je da više ništa neće biti kao prije i da Trump nikako neće pustiti republikanskoj većini u oba doma Kongresa da radi što joj padne na pamet.

To prvo zasjedanje trebalo je biti protokolarno i svečarsko, no republikanski zastupnici iskoristili su ga kako bi drastično ograničili ovlasti kongresnog ureda za etiku, što je zapravo ekvivalent našeg Povjerenstva za sukob interesa. Uz to što je ta odluka na noge digla veći dio američke javnosti, Trump je svoje stranačke kolege oštro nagazio na Twitteru.

– Od svih ozbiljnih stvari kojima se Kongres trebao odmah početi baviti, jesu li oni morali odabrati da do krajnjih granica oslabe tijelo koje se bavi suzbijanjem korupcije među zastupnicima.

Žalosno je i nepravedno što je to njihov prvi i najveći prioritet – tvitao je Trump i još dodao kako postoji čitav niz ozbiljnijih i hitnijih problema poput zdravstvenog osiguranja i porezne reforme kojom bi se kongresnici trebali baviti.

Također im je poručio da mu oni zapravo podmeću noge jer je on biračima obećao da će “isušiti washingtonsku močvaru”, što zapravo znači da se Trump želi obračunati s korupcijom i u Kongresu i u drugim institucijama. Nakon Trumpova tvita republikanska većina u Zastupničkom domu hitno se sastala i popravila svoju pogrešku. Poput djece koja su od velikog tate dobila packe.

Prije toga “Twitter Trump” uspio je jednom porukom uvjeriti šefove Forda da im nije baš pametno za 1,7 milijardi dolara graditi tvornicu automobila u Meksiku. Fordaši su se odmah predomislili i tvornicu otvaraju u SAD-u.

Sljedeća meta Trumpovih tvitova bile su američke obavještajne agencije koje su odgodile brifing s budućim predsjednikom na kojem je jedina tema trebala biti skandal s ruskim hakiranjem. Obavještajci su brifing odgodili, a Trump ih je preko Twittera optužio da im treba više vremena jer moraju na brzinu stvoriti nove dokaze da su ruski hakeri utjecali na rezultate američkih izbora.

Amerika je trenutačno suočena s vrlo čudnom pojavom objavljivanja odluka i obnašanja vlasti preko Twittera. Vođa demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer kazao je kako Amerika sama sebi ne može priuštiti vođenje politike preko Twittera.

Schumer je Trumpa upozorio da nakon 20. siječnja on neće više biti u reality showu. Trump ne misli tako. On je, naime, za posao u Bijeloj kući uzeo pobjednicu prve sezone svog TV showa “Pripravnik”.      

>> Europska unija ne pozicionira se dobro prema Donaldu Trumpu

Komentara 27

Avatar lvan12
lvan12
22:30 05.01.2017.

Trump koristi alat s kojime se može direktno obratiti svojim građanima, bez ikakvog posrednika... i kome to najviše smeta? Novinarima i medijima koji postaju nebitni i višak, jer građanima više ne treba nitko za prenijeti što je netko rekao!

DI
Diosiario
22:39 05.01.2017.

Trump je zakon!

AA
Aartur
22:24 05.01.2017.

Drugim riječima, Trump je već napravio više stvari i povukao više poteza nego Obama u godinu dana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije