Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mir u Ukrajini

Što je dogovoreno Sporazumom iz Minska

Minks
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
12.02.2015.
u 22:08

‘Ovo je velika pobjeda naših narodnih republika Donjeck i Lugansk’

Pregovori u Minsku, koji su trajali punih 17 sati, otvorili su novu nadu da bi kriza u Ukrajini ipak mogla biti okončana mirnim, diplomatskim putem. Angela Merkel, François Hollande, Petro Porošenko i Vladimir Putin tijekom noći u kojoj nitko nije spavao uspjeli su dogovoriti prvi korak na putu prema miru.

Merkelova je nakon pregovora kazala da sada zaista postoji “tračak nade” da će se godinu dana duga kriza ipak riješiti za pregovaračkim stolom. No također je naglasila da ni ona ni lideri koji su na pregovorima sudjelovali nemaju nikakvih iluzija o dogovoru i da su potpuno svjesni da je pravi posao tek pred njima.

Bezuvjetni prekid vatre

Ruski predsjednik Vladimir Putin prvi je objavio da je postignut dogovor. “Dogovorili smo se o prekidu vatre koji stupa na snagu u prvoj minuti 15. veljače. Tu je i načelni dogovor o političkom rješenju. Prvo što Ukrajina treba napraviti jest ustavna reforma koja će u obzir uzeti legitimna prava ljudi koji žive u regiji Donbasa. Otvorena su i pitanja o tome tko će kontrolirati granicu, a postoji i niz ekonomskih i humanitarnih problema koje treba riješiti”, kazao je Putin.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Reuters/PIXSELL

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naglasio je kako je potpuni i bezuvjetni prekid vatre najveće postignuće pregovora u Minsku. Istodobno, pobunjenički vođa Aleksander Zaharčenko ovaj je sporazum nazvao “velikom pobjedom za narodne republike Donjecka i Luganska”. Dodao je kako će Ukrajini dati šansu da promijeni ustav i dade im šansu da žive normalno i u miru. Zaharčenko je također naglasio kako sva odgovornosti za uspjeh i primjenu ovoga sporazuma pada na Ukrajinu i Porošenka te da oni više neće pregovarati ako Kijev na bilo koji način prekrši ono što je dogovoreno.

Jedan od većih problema tijekom pregovora bio je status grada Debalceva, strateškog prometnog čvorišta koje povezuje Donjeck i Lugansk i mjesta gdje se trenutačno vode najžešće bitke. Pobunjenici tvrde da grad drže u okruženju, što ukrajinska strana negira. No vojni stručnjaci ipak su presudili da pobunjenici govore istinu.

Tko će kontrolirati granicu

Putin je od njih zatražio da ponude rješenja koje bi omogućilo da se i ova situacija riješi mirnim putem, no na kraju je ipak rekao da bi najbolje rješenje bilo da se uspostavi koridor koji bi ukrajinskim snagama omogućio da se izvuku iz grada, što znači da bi on na kraju ipak završio u rukama pobunjenika.

Drugi veliki problem jest kontrola granice između Ukrajine i Rusije. Trenutačno je kontroliraju pobunjenici, a kroz nju u istočnu Ukrajinu dolazi oružje i vojnici iz Rusije. Porošenko je kazao kako bi ukrajinske vlasti kontrolu te granice trebale preuzeti najkasnije krajem ove godine.

U trenucima kada su postale poznate pojedinosti dogovora, MMF je objavio da je Ukrajini odobrio program koji uključuje pozajmicu od 17,5 milijardi dolara, što bi trebalo spriječiti potpuni bankrot države. Direktorica MMF-a Christine Lagarde kazala je da je riječ o ambicioznom i vrlo zahtjevnom programu tijekom kojega će Kijev morati srezati troškove, restrukturirati banke i iskorijeniti korupciju.

Komentara 10

RA
ranko75
23:54 12.02.2015.

Za sada nije lose,vidjet cemo, ali trebali su prvo da razoruzaju one u Debaljcevu,pa onda da strane placenike ustroje da se ne razmnozava taj sljam vise i da ih posalju doma.

DU
Deleted user
00:00 13.02.2015.

I tako je u Ukrajinu instalirana bomba koja će biti tu da uvijek po potrebi pukne.

AN
Andreeejjj
20:45 13.02.2015.

Rusiji je dobra svaka Ukrajina. Građani Ukrajine trebaju sami odlučiti gdje idu. Nikada ni na koji način se Rusija nije uplitala gdje Ukrajina želi ići. Kada je Ukrajina htjela u EU, Rusija nije ni prstom mrdnula. Samo je ponudila bolje uvjete. Kada su "Narančasti" zasjeli na vlast, opet Rusija nije ni prstom mrdnula, zato SAD ne dopušta Ukrjaincima da sami odluče gdje žele ići. Lijepo su Ukrajinci na izborima odlučili koga žele na vlasti!!! SAD ne priznaje suverenost Ukrajine, i dočim se se Ukrajinci odlučili na Rusiju, Amerikanci su započeli rat u Ukrajini. Ruske metode su metode diplomacije, pregovora i mirnog rješavanja stvari. Jedini jezik kojeg razmiju SAD i EU su jezik rata, ubijanja i klanja. Nitko normalan ne staje uz SAD, zato SAD raketira i ruši države koje se ponašaju suvereno od cjele latinskke Amerike, istočne Njemačke, ex Jugoslavije, Afganistana, Iraka, itd, itd. Jedini koji ima"muda" suprostaviti se tim robovlasničkim imperijalistima Amerima je dr. prof. PUTIN!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije