Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRONOLOGIJA

Tijek ukrajinske krize: Od prosvjeda na Majdanu do prijetnje 3. svjetskim ratom

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
12.02.2015.
u 21:56

U veljači se većina stanovnika Krima izjasnila za ujedinjenje s Rusijom

Pregovori u Minsku otvorili su novu nadu da bi kriza u Ukrajini ipak mogla biti okončana mirnim, diplomatskim putem. A evo kako je izgledao tijek te krize od početka prosvjeda prije više od godinu dana pa sve do prvog sporazuma iz Minska:

Studeni 2013.: Početak prosvjeda na Majdanu – povod je odbijanje predsjednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazum o pridruživanju s EU.

Veljača 2014.: Referendum o pridruživanju Krima Rusiji – većina stanovnika Krima izjasnila se za ujedinjenje s Rusijom. Proces ujedinjenja obavljen je munjevito.

16. ožujka 2014.: Nasilje u Kijevu i Janukovičev bijeg – 20. veljače na ulicama Kijeva poginulo je 88 ljudi. Dva dana poslije predsjednik Janukovič bježi iz zemlje u Rusiju. Vođe prosvjeda i vođe oporbe postižu dogovor o formiranju nove vlade. Pobunjenici zauzimaju vladine zgrade i predsjedničku palaču. Dana 27. veljače proruske milicije zauzimaju vladine zgrade na Krimu.

Travanj 2014.: Početak pobune na istoku Ukrajine – Početkom mjeseca proruski pobunjenici zauzimaju vladine zgrade u Donjecku, Lugansku i Harkivu. Dva dana poslije uslijedio je napad ukrajinskih snaga. Ovo je početak sukoba koji još uvijek traje.

Lipanj 2014.: Petro Porošenko izabran za predsjednika – prisegnuo je 7. lipnja, a 20 dana poslije s Europskom unijom potpisuje sporazum o pridruživanju.

Rujan 2014.: Prvi sporazum iz Minska – nakon srpnja, kada je srušen zrakoplov Malaysia Airlinesa, i nakon kolovoza, kada su konvoji iz Rusije masovno ulazili na istok zemlje, a sukobi bivali sve žešći, dogovoren je prekid vatre koji nije potrajao jako dugo.

>> Rusija Hrvatskoj: Povucite plaćenike iz Ukrajine!

>> Putin: Dogovorili smo se, prekid vatre kreće od 15. veljače

Ključne riječi

Komentara 12

MX
Mister X
09:34 13.02.2015.

Od prosvjeda na Majdanu do prijetnje 3. svjetskim ratom. ( od koje strane ? ) Kako vidimo ne treba biti u NATO savezu jer NATO te brani od Srbije i ratom osvoji Kosovo ; pardon oslobodi ... Isto vrijedi iedi i za Ukarajinu ne mora biti u NATO savezu spremni su da pod cijenu a to bi bila ( KUBA ) cijena "oslobađanja UKRAJINE" koju kako vidimo zapad EU + Amerika drže za svoje. A paše super bolje i neide Jer ako od tamo se Ameri i EU brane to ti nema boljega Rusi moraju da unište njih a to znači sami sebe jel su tamo smo Rusi i ti polurusi = Ukrjinci ... Amerika to neče pustiti jer su vidjeli da je Putin sputan da mu nije svejedno . Amerima je jel oni žrtvuju samo EU uz Rusiju ! Treči svjetski je moguć vrlo lako ovisno od poteza Amerike kao njih par tamo odlući ! Jedino što nevjerijem da neće morati i Kinu da spale jer su Kinezi sljedeći na redu ! Da bi se osvojio svijet i samo jedan Bog bio na zemlji a drigi negdje u "nebu" ! Sama rijeć ti kaže nebu niš od toga neba !

Avatar Jorge
Jorge
01:06 13.02.2015.

Dodajte u tekst i da je Janukovič potpisao prije bijega sporazum s oporbom a garanti su bili predstavnici EU. Dodajte malo popisanja pepelom od strane BBC... Objavili reportažu o snajperistu koji je započeo krvoproliće na Majdanu pucajući po policiji. Nešto Nešto sumnjam da su tek danas saznali za njega...

AA
aabbcc
09:11 13.02.2015.

Studeni 2013.: Početak prosvjeda ...____ oko 100 mrtvih je kao najkrvaviji pocetak, dan-rata a ne prosvjeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije